Mozaik

Ezres csapatokban készülnek a vonulásra a kék vércsék

Csúcsánál jár a kék vércsék vonulása – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Ezek a kis testű sólymok dél felé tartó vándorlásuk előtt akár ezrével is összeállnak Magyarországon. Nappal kisebb csapatokban rovarokat, mezei pockot zsákmányolnak, éjjel pedig egy-egy elhagyatott pusztai facsoportban találkoznak ismét.

A Madártani Egyesület munkatársai jellemzően a szeptember második felében tetőző gyülekezést használjál ki arra, hogy megszámolják őket:

Szerdánként, a szinkronszámlálás napján, nemzeti parki őrök, önkéntesek, határon innen és túl az egész Kárpát-medencében keresik ezeket a gyülekező helyeket. Naplementekor a behúzáson ki-ki megszámolja vagy megbecsüli a látott kék vércsék számát és elküldi az MME koordinátorának.

– olvashatjuk az egyesület beszámolójában.

Gyülekező kék vércsék (Fotó: Palatitz Péter / MME)

A legutolsó szinkronszámlálás napján, szeptember 18-án, összesen 39 megfigyelésre érdemes helyen 6668 kék vércse éjszakázott Pozsonytól a magyar pusztákon és a vajdasági síkokon át egészen a Bánságig.  A legnagyobb gyülekező helyeken 1000 példánynál is több vércse éjszakázott együtt. Három ország biológusai és természetvédői kellettek hozzá, hogy megszámolják ezt a népes sólyomsereget.

Kutatócsoport egy-két tucat madarad be is fog a gyülekező seregből

Genetikai mintát vesznek, meggyűrűzik, aztán szabadon engedik őket, de előtte még feljegyzik a madarak főbb jellemzőit, korát- és ivarösszetételét, valamint a tápláltságát.

A kék vércsékre hamarosan hosszú vándorút vár, meg sem állnak a Kalahári-medencéig, ahol téli szálláshelyük lesz:

A sárga a fészkelési, a kék a telelési területe (Forrás: Wikipedia)

Magyarországon a kék vércsék egyébként rendszeresen fészkelnek, és az április és október közötti időszakot töltik hazánkban.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik