Mozaik

Megmentenék a világ legnagyobb magántulajdonú óriás mamutfenyő-erdejét

Az 530 hektáros erdőben magasodik a bolygó ismert ötödik legnagyobb fája.

Az 530 hektáros erdőben több száz ősi óriás mamutfenyő fa található, többek között a bolygó ismert ötödik legnagyobb fája is, írja a Treehugger.

A közelmúltban Kaliforniában megvételre kínálták a magántulajdonban lévő 530 hektáros Alder Creek Erdőt, az óriási és ősi, több ezeréves mamutfenyők otthonát, amelyek közül mintegy 500 példány legalább másfél-két méteres átmérővel büszkélkedhet. Itt áll a Stagg-fa is, a magántulajdonban lévő legnagyobb fa és a világon ismert ötödik legnagyobb fa a világon.

A Stagg-fa – Fotó: Instagram/sfchronicle

Az erdő megvásárlása 15,65 millió dollárba kerülne, ezért is hozták létre azt a védelmi csoportot, amely a megvételhez szükséges összeg gyűjtését végzi.

Ez a legnagyobb létező óriás mamutfenyő erdő, egyedi és rendkívül gyönyörű. Annak érdekében, hogy teljes mértékben megóvjuk az utókornak, 2019. december 31-ig szükségünk lesz a nyilvánosság segítségére a szükséges források összegyűjtésében

– mondta el Sam Hodder, a Save the Redwoods League (Mentsük meg a mamutfenyőket liga, röviden Védelmi Liga) elnöke és vezérigazgatója.

Óriás mamutfenyő

Az óriás mamutfenyő vagy hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) a Sequoiadendron nemzetség egyetlen élő faja. A Földön élő legnagyobb testtömegű élőlények ennek a fajnak a képviselői. A legöregebb ismert példány 3200 éves; törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege mintegy 1000 tonna.

Mivel mindössze 73 óriás mamutfenyőerdő van a bolygón, és Kaliforniában viszonylag kis, 48 ​​000 hektáros területen nőnek, így védelmük még sürgetőbb, természetesen az itt élő többi növény- és állatfajjal együtt.

Íme a megvételre kínált, csodálatos Alder Creek-i erdőség:

Ha az erdő védelmére összeállt liga biztosítani tudja a pénzeszközöket, a közép- és hosszútávú helyreállítási és gazdálkodási cél az, hogy visszaállítsák az őshonos erdőfajok egyensúlyát, amelyet a történelmi fakitermelés megváltoztatott. Ezen viszonylag csekély beavatkozások kivételével az erdő nagyon jó állapotban van.

Galéria
Fotó: Instagram/travelyoemite

A terv az, hogy a „Védelmi Liga” öt-tíz évig megtartaná az ingatlant, és miután helyreállították az erdőt, átadnák az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatának védelembe vételre, biztosítva annak jövőbeni kezelését is.

Ez talán az elmúlt 65 év legjelentősebb szekunder védelmi lehetősége. Az Alder Creek-ben lévő erdő megmentésével megőrizzük az erdő biológiai gazdagságát és ökológiai ellenálló képességét, mely a maga nemében egyedülálló a Földön

– nyilatkozta Becky Bremser, a Save the Redwoods League földvédelmi igazgatója.

Az adományokat a SaveTheRedwoods.org/SaveAlder webhelyre várják.

Kiemelt kép: Pixabay

Fákkal tarthatjuk hűvösen a városokat
Egyetlen fa elültetésével is tehetünk a lakókörnyezetünkért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik