Mozaik

Minden állat szeretetet érdemel, de lóháton igazi a boldogság

A házi kedvenceiről való felelősségteljes gondoskodásra hívja fel a figyelmet a debreceni lány.

Balogh Zita nem a hétköznapi gazdik közé tartozik. Hatalmas szíve van, amelyben szinte bármilyen élőlény helyet kaphat, hisz gyermekkora óta imádja az állatokat, írja a Haon.

Már tizenévesen menhelyeken segítettem be, kutyákat fotóztam, gyepmesteri telepekre jártam barátnőmmel, ahonnan egyébként szintén fogadtam örökbe négylábút

– mesélte a fiatal nő.

Galéria
Fotó: Balogh Zita

A huszonhat éves lány nemcsak a kutyákért és a kisebb háziállatokért, hanem a lovakért is rajong, ez az igazi boldogság számára.

Tizenhét évesen kezdett el lovagolni, és megtapasztalta, hogy nem könnyű a csikókkal sem bánni. Mint emlékezett, az első néhány év arról szól, hogy kialakítsuk a kapcsolatot az állattal. Rengeteget számít, hogy a megismerkedés első éveiben hogyan törődünk a lovakkal, ki kell alakítani egyfajta kötődést, és ha sikerül, akkor meghálálják a gondoskodást.

Fotó: Balogh Zita

Zita sokoldalú hölgy, a négylábúak mellett afrikai óriáscsigák, tengerimalacok, sündisznók és teknősök is helyet kapnak az otthonában.

A kisgyermekes családoknak mindig azt mondom, ha háziállatot szeretnének, akkor kezdjék az óriáscsigákkal, hiszen egyszerű tartani őket, nincs szaguk, nem csinálnak felfordulást, és még a gyerekek is imádják őket. Zöldségen és gyümölcsön élnek, annyi a fontos, hogy párás környezetet alakítsunk ki nekik. Nagyon szépen cseperednek, az enyémek jelenleg 10–12 centiméteresek

– említette.

Zita szerint az embereknek meg kell tanulniuk felelősségteljesebbnek lenniük az állatokkal szemben is, hisz nem sérülhet egy ártatlan élőlény sem mások felelőtlen tetteinek a következményeként.

Kiemelt kép: Katona Szilvia

Hűséges társ a családban a szeretetre vágyó kuvasz
A kuvasz nemzeti kincs, megőrzése az utókornak közös feladatunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik