Mozaik

Víz alatti erdőből épülhetne újjá a párizsi Notre Dame

Az áprilisban részlegesen leégett párizsi Notre-Dame helyreállításához a ghánai Volta-tó vizében álló erdő fáit használnák  fel – írja az Index. A ghánai erdő óriási fái 1965-ben kerültek víz alá, amikor az Akosombo-gát építésekor a Volta-medence egy részét elöntötte a víz.

Jóval környezetbarátabb megoldás lenne ezt a víz alatti erőt felhasználni a katedrális újjáépítéséhez, mint egy ép sértetlen fáit kivágni

– állítja a fák felhasználására koncessziós joggal rendelkező ghánai cég. A Kete Krachi nevű vállalat szerint ez a faanyag jóval strapabíróbb is, mert a mocsaras közeg megóvta a pusztulástól, gyakorlatilag konzerválta, és elkezdett fosszilizálódni.

Forrás: Wikimedia Commons

Az eredeti 12. századi építkezés során a becslések szerint 1300 fát, főleg tölgyeket kellett kivágni, amihez 210 ezer négyzetméternyi területet kellett lecsupaszítani. Ez 26 futballpályának felel meg.

Bertrand de Feydeau, a Fondation du Patrimoine nevű francia természetvédő szervezet alelnöke szerint Franciaországnak ma már nincsenek ehhez megfelelő méretű és érettségű tölgyfái a felújításhoz szükséges mennyiségben.

Francis Kalitsi, a Kete Krachi társalapító-elnöke szerint a Volta-tó fái megfelelők lennének a feladatra. A cég már most is termeli ki a víz alatt álló fákat, amelyek nagy részét Európába exportálják, de jut belőle Dél-Afrikába, Ázsiába és a Közel-Keletre is. A Notre-Dame-hoz 15 milliárd forint értékben szállítanának fát, erről már be is adták az ajánlatukat a francia kormánynak.

A környezetvédők azonban kevésbé örülnek a hírnek

A természetvédők szerint a fák kiemelése a tó medréből felboríthatja annak ökoszisztémáját. Félő, hogy a tó vize nagy mennyiségű üledékkel szennyeződne, amely blokkolná a vízi élőlényeknek nélkülözhetetlen napfényt. A fák élőhelyet is biztosítanak a halaknak és más élőlényeknek. Ezek a veszélyek ráadásul nemcsak természetvédelmi szempontból aggályosak, hanem a 300 ezer családot ellátó ghánai halászati iparra nézve is. Mindezen túl pedig a fák Franciaországban szállítása jelentős karbonlábnyomot hagyna maga után.

Jérémie Patrier-Leitus, a francia kulturális minisztérium képviselője szerint egyelőre az sem biztos, hogy fából építik újjá az ikonikus  székesegyház elpusztult részeit. A tényleges munkálatok csak akkor kezdődhetnek majd el, ha az épület szerkezetét stabilizálták – legkorábban 2020 első felében.

Forrás: Wikimedia Commons

Akár zölden is újjáépülhetne  a Notre-Dame

A pusztító tűzvészt követően a Notre-Dame fából készült tetőszerkezete és ikonikus központi tornyának megsemmisülése után az építészek a világ minden tájáról különféle elképzelésekkel és ötletekkel rukkoltak elő a Párizs szimbólumaként jól ismert székesegyház újjáépítésére.

Az egyik ilyen építészeti cég a párizsi székhelyű Studio NAB, amely a 13. századi templom korszerűsítésének tervével hívta fel magára a figyelmet: óriási üvegházat hozna létre az egykori tetőn jókora méhészettel, oktatási célzattal is.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik