Mozaik

Ma éjszaka villámgyors meteorok szelik át az eget

Fotón kevésbé látványos nyomot hagynak, a megfigyelésük viszont nagy élmény.

Szabad szemmel is megfigyelhető égi tűzijáték érkezik ma éjszaka, nem sokkal éjfél után: az Orionidák meteorrajt csodálhatják meg a kitartóak és a szerencsések. Mivel az Orionida meteorok kimondottan gyorsak, így fotón kevésbé látványos nyomot hagynak, a megfigyelésük ezért is nagy élmény.

A tényekhez tartozik, hogy nem túl kedvező fényviszonyok mellett láthatjuk a Halley-üstökös porából származó meteorraj felvillanó látogatóit, mivel a közel félhold az égen világít majd, írja a National Geographic Magyarország. A meteorraj radiánsa, amely az Orion csillagkép felett picivel található, már 22 óra után felkel, így elméletileg ekkortól bukkanhatnak fel az egyébként kimondottan gyors rajtag meteorok is, ám a hajnal előtti órákban várhatunk többet belőlük. Ez óránként legfeljebb 10 meteort jelent, így nem lesz túl sűrű a program, és a holdfény csak ront a helyzeten.

Azonban az Orionidák mellett további aktív őszi rajok is vannak, szép számmal bukkannak fel a két Taurida rajba tartozó és kimondottan lassú hullócsillagok. Tiszta ég esetén biztosan láthatunk néhány meteort 1-2 órányi megfigyelési időszak alatt is.

Ízelítőül a tavalyi “fényjáték”

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik