Mozaik

Két éve nem látott égi jelenségben gyönyörködhetünk ma este

Égi jelenségekben júliusban sem lesz hiány, hisz egyre több meteort figyelhetünk meg, újra felettünk jár a Nemzetközi Űrállomás, július 16-án kedden pedig részleges holdfogyatkozást láthatunk az égbolton, írja a National Geographic.

Fotókon az évtized utolsó vérholdja
Csodálatos égi jelenségnek lehetett szemtanúja, aki január 21-én óhajnalra állította az ébresztőórát. 

A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, mely során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Részleges holdfogyatkozásról pedig akkor beszélünk, ha a Hold csak részben lép be a Föld árnyékának belső részébe, és ilyenkor a Föld szürke árnyékot vet a Hold felszínének egy részére.

Holdfogyatkozás fázisai – Fotó: Wikimédia Commons

Legutóbb 2017. augusztus elején láthattunk hasonló, esti részleges holdfogyatkozást, ám akkor a Holdnak csak a negyede került árnyékba. A mostani jóval látványosabb lesz, kétharmadát fedi majd el a Föld árnyéka.

Kedden 21 órától számíthatunk a már látható változásra, a részleges fázis 22:01-kor kezdődik, a teljes árnyék, amelyben a Hold színe vöröses-barna lesz, lágy kontrasztot képez majd a félárnyékban lévő fehéres részével.

Három Nap kelt fel egyszerre Szibériában
A jelenséget fantom napoknak, nap-kutyáknak és melléknapoknak is nevezik.

A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, vagyis 65 százalékot, 23:30-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így közel 3 órán át tartó jelenségre készülhetünk.

Fotó: Pixabay

A nyári égen a Hold alacsonyan jár, ami kedvez a fotósoknak, és mindenkinek, aki szeretné megörökíteni 16-án éjjel a látványos jelenséget. Bár nem lesz olyan sötét, mint teljes holdfogyakozáskor, de a jelenség csúcspontján már több csillagot is észlelhetünk majd, akár egy átlagos teliholdas estén.

Városból is látható és megfigyelhető lesz a részleges holdfogyatkozás, de minél kevésbé lakott településről szemlélődünk, annál pazarabb látványban lehet részünk. Számos helyen tartanak csillagászati bemutatót is. Mivel a nyári szünet egyik hétköznapjára esik a fogyatkozás, így számítanak az érdeklődőkre és látogatókra a különböző helyszíneken, mint például a Zselici Csillagparkban.

Aggasztó légköri jelenségek a világító felhők létrejöttében
Káprázatos látvány az éjszakai égbolton.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik