Mozaik

Magyar galambfajta hódította meg Európát

Panelek helyén született, a háború előtt.

A csepeli magasröptű hófehér keringő a szigetnek abban korszakában született, amikor még egész más volt a táj, hírük sem volt a paneleknek, a  helyükön is családi házak álltak.

1930-ban Korényi István, csepeli röpgalambtenyésztő röptetett fehér galambokat, ezeket 1941-ben új fajtának fogadták el.

A fajta sikeréről író Magyar Mezőgazdaság megemlíti: Csepel, amely 1951-ig önálló nagyközség volt, mindig is fontos állattartó helynek számított. A két Duna-ágnak köszönhetően változatos élőhelyek alakultak itt ki. Árpád vezér főlovásza volt Sepel, a névadó, és hajdan hatalmas ménesek legeltek itt. Az 1800-as években pedig egyre nagyobb lett a községben a kisállattartók tábora.

Sárgulnak a széncinegék a klímaváltozástól
A színezetbeli változások fokozatosak és a madarak számára fontosak.

Az iparosítás során a németül jól beszélő középvezetői réteg is szervesen bekapcsolódott a galambászatba, budai kék keringőt, magasröptű pesti kék keringőt és zuglói tollas lábú pajzsos keringőt tartottak, majd megszületett a csepeli magasröptű hófehér keringő, mely többek között Németországban és Hollandiában is elterjedt.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik