A magyar hagyományokra és gasztronómiai sokszínűségre épülő élmények ismertetése a célja annak az együttműködésnek, amelyben még szeptemberben egyezett meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) gasztronómiában meghatározó szereplőkkel, írja a Turizmus.com.
A szeptember elején aláírt nyilatkozat széles körű egyetértés eredménye, hiszen jóváhagyta a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület, a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft., a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, továbbá a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség.
A megegyezés értelmében az MTÜ a gasztroturisztikai és kommunikációs felületein a kiválasztott ételeket helyezi reflektorfénybe a hazai és nemzetközi megjelenések és további kezdeményezések alkalmával. A fogásokat minden esetben egy-egy neves séf által elkészített módozat hitelesíti és egyúttal személyesíti meg a fogyasztó, a turista számára.
Magyarország ikonikus ételei
- libamáj/kacsamáj hidegen készítve,
- körözött színes grillezett paprikasalátával,
- gulyás,
- halászlé,
- töltött káposzta,
- csirkepaprikás galuskával (alternatíva: harcsapaprikás csuszával),
- szarvasgerinc (elkészítési javaslat: erdei gombákkal/vadasan),
- tojásos nokedli salátával,
- somlói és dobostorta.
A kiemelt ételekhez kiemelt borokat is választottak neves szakemberek.
Az október 28-án megrendezésre került Turizmus Summit menüsora már ezeket a kiemelt ételkülönlegességeket tartalmazta, a hozzájuk választott borokkal párosítva.
Kiemelt kép: MTI/Beliczay László