Otthon készült

Ilyen lesz Magyarország Étele 2020-ban

A nemzeti összetartozás a témája a Magyarország Étele 2020 szakácsversenynek, amelyre január 5-ig lehet nevezni, tudósít az MTI.

Minden nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három, a magyar trikolór színeit adó alapanyagot (pirospaprika, túró, zöld színű zöldség vagy zöldfűszer). A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el. Hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben

– mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István.

Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy most 4 helyett 3 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére a versenyételek elkészítésére. A részletes versenykiírás a magyarorszagetele.hu oldalon olvasható.

Elvárás a nevezett ételekkel szemben, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetőek legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1000 forint lehet.

A verseny célja az átlagos magyar konyha fejlesztése is, hogy minél jobb minőségű és minél egészségesebb ételek kerüljenek az emberek asztalára. A közlemény szerint az elmúlt években jelentősen nőtt az itthoni gyümölcs- és zöldségfogyasztás.

Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta:

Magas színvonalú nemzeti konyha nem létezhet jó minőségű alapanyagok nélkül.

A Nébih nem titkolt célja, hogy kiváló és biztonságos, etikus gondolkodással előállított élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók elé.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Olvasói sztorik