Életmód

Jelesre vizsgázott és szakács lett a vak Szabi

Vannak, mikor az álmok valóra válnak. Tegyük hozzá, hogy akarat, kitartás és céltudatosság mindenképp szükséges a megvalósuláshoz.

Az országban elsőként vakon sajátította el a szakács szakmát Kurucsai Szabolcs. A kisteleki férfi a Délmagyarország segítségével talált magának gyakorlati képzőhelyet, a szegedi Art Hotelt.

Az Év Embere-díjjal is elismert  férfi, a vak és látó emberek közötti kapcsolatokat építő Árboc Egyesület elnöke tavaly döntötte el, hogy cipész és masszőr szakmája mellé elvégez egy esti tagozatos, egy éves képzést és szakács lesz.

Jó ideig keresett, de nem talált olyan éttermet, ahol vállalták a gyakorlati képzését 384 órában.

Végül a Délmagyar cikke nyomán a szegedi Art Hotel jelentkezett, és az ott dolgozó séf vállalta, hogy tanítja Szabolcsot. Nem vallott vele szégyent.

A vizsga gyakorlati feladata a következők elkészítése volt: bevert tojás Hadik módra, parajos harcsafilé petrezselymes burgonyával, meggyes rétes. Ahogy az elméleti vizsgákon, erre is ötöst kapott.

Elsősorban magamnak akartam bizonyítani, hogy képes vagyok erre, és ez inspirálhat másokat is. Most már viszont szeretném folytatni a tanulást. Főzős műsorokat nézek, memorizálom az ételek elkészítésének módjait, tervezem, hogy olyan szakácskönyvet írok, amelyet ép emberek éppúgy használhatnak, mint gyengén látók vagy vakok – mondta Szabolcs.

A kisteleki férfinek otthon eddig sem okozott gondot a főzés, de most a tálalás is fontos volt. Mivel látónak született, ismeri a színeket, és el tudja képzelni az összhatást. A tapintás és az illatok pedig sokat segítenek. Szinte még be sem fejezte a képzést, máris a barista szakma elsajátítása az újabb cél.

Címlapfotó: illusztráció/pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik