Mozaik

Hamarosan érkeznek a novemberi éjszakák tündöklő sztárjai

A gyors mozgású meteorrajból november 7-ét követően jelennek meg az első látványos hullócsillagok.

November hónap első hetében, ha éjszaka feltekintünk az égboltra, még gyönyörködhetünk az Orionidák rajába tartozó gyors hullócsillagokban, számíthatunk a lassú északi- és déli Tauridák egy-egy tagjára is, köztük e kettős rajra jellemző 1-1 tűzgömbre – írja a Nathional Geographic. A hónap meteorjai közt azonban a gyors mozgású Leonidák lesznek a főszereplők. A rajból november 7-ét követően jelennek meg az első hullócsillagok.

A legismertebb meteorrajok közé tartozik

A Leonidák arról nevezetes, hogy ez produkálta az emberiség története folyamán megfigyelt két leghatalmasabb meteor-esőt. Először 1833-ban (akkor egyetlen óra alatt 200 ezer fényjelenség tűnt fel az égen), majd pedig 1966-ban.

A meteorraj szülőégitestje a 55P/Tempel-Tuttle nevű üstökös. Nevezetes 33 évente ismétlődő kitörése (a legutóbbi 1999-ben volt), amelynek oka, hogy a Tempel-Tuttle üstökös ekkor jár a Nap közelében, és amelynek bekövetkezésekor a ZHR elérheti az 1000 meteor/órát is.

A Leonidák elnevezése az Oroszlán, azaz Leo csillagképből eredeztethető

A rajhoz tartozó meteorok látszólagos forrása az Oroszlán csillagképnél található.

  • A meteorraj tagjai 71 kilométer/másodperc sebességgel érik el a Föld légkörét.
  • A szilárd részecskék többsége körülbelül 160 kilométeres távolságban kezd felizzani és 90-100 kilométer magasban porlad el végleg.
  • Összességében ezekből az apró részecskékből több mint 10 tonnányi kozmikus anyag landol a Földön minden éves találkozás során.

Földközelben minden évben október 20. és november 30.között van, aktivitással novemberben jelentkezik, de a csillaghullás csúcspontja jellemzően november 17 – 18-ra esik. Ilyenkor általában 10-30 hullócsillagot lehet megfigyelni óránként.

Mikor érdemes megfigyelni?

A Leonidák, hasonlóan sok más idei meteorrajhoz, a telihold körüli napok zavaróan világos éjszakáin lesznek majd a legaktívabbak, így érdemes még a telihold (november 12.) előtti éjjeleken figyelni őket, főként a hajnal előtti órákban.

A címlapkép illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons

Lefotózta a meteorrajt és az égen száguldó tűzgömböt
Legyen Napfolt, villám vagy éppen halojelenség, mindig pazar felvételeket készít.
Olvasói sztorik