Mozaik

71 éves Károly herceg, Erdély nagy tisztelője és csodálója

A brit trónörökösnek magyar gyökerei is vannak.

November 14-én ünnepli születésnapját Károly walesi herceg, a brit korona várományosa. A ma 71 éves Károly hercegnek magyar gyökerei is vannak: egyik szépanyja Rhédey Klaudia grófnő volt. Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

A herceg számos külföldi kitüntetést, kinevezést, érdemrendet és érdemérmet kapott eddigi élete során. Nyolc lovagrend tagja és kilenc tiszteletbeli doktori címet kapott az Egyesült Királyság és Új-Zéland egyetemeiről. 2017-ben a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem díszdoktorává avatták.

A trónörökös nagy tisztelője Erdélynek, az ott élő embereknek. 1998 óta jár vissza évről évre Erdélybe, ahol a székelyföldi Zalánpatakon egy falusi gazdaságot vásárolt. Egy korábbi interjúban azt mondta, hogy szerinte Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének.

Károly herceg szerint Erdély lehet a kulcs a bolygó megmentéséhez
A természet intenzív kizsákmányolása helyett harmóniában kellene élni vele, akárcsak Erdélyben.

Születésnapján az indiai látogatásán Mumbaiban tartózkodó herceget a Prince’s Trust elnevezésű segélyalapítványa által támogatott Kaivalja iskolában – felvételeinken – köszöntötték 2019. november 14-én.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik