Mozaik

500 kacsa haláláért vádolja az állatvédőket egy belga gazda

A gazdálkodók szerint a kacsák tömése nem okoz stresszt az állatoknak, míg az állatvédők azt állítják, a gyakorlat sérti az állatjogokat.

Egy belga gazda szerint az állatvédők felelősek közel 500 kacsája haláláért. Történt ugyanis, hogy az Animal Resistance állatvédő csoport negyven tagja behatolt a nyugat-flandriai, kacsamájat előállító gazdaságba Bekegemben, ahol bezárták magukat a ketrecekbe, és követelték az üzem bezárását, írja a BBC.

Az üzemben a kacsákat ketrecekben tartják, és tömik, annak érdekében, hogy nagy mennyiségű zsír kerüljön az állatok májába, s az így létrejövő hízott májat értékesítik. Az állatvédő csoportok szerint a gyakorlat embertelen, s több európai országban már tiltott.

5 ezer kiskacsa festett sárga utat a folyó vizén
Libasorban úszott a kis tollas sereg.

A kérdéses farm sem üzemelne tovább 2023-nál, mivel a flandriai kormány a hízott máj előállítását 2023-ra megszünteti.

Az aktivisták 6 órán keresztül tartózkodtak a ketrecekben, akkor a hatóság kiparancsolta őket. A gazdaság vezetője, Filip Callemeyn szerint 183 állat azonnal elpusztult a stressz hatására, további 300-at pedig kényszervágásra kellett küldeni másnap. Bár a gazdaságát nem rendítette meg anyagilag az állatok elvesztése, a gazda számára megdöbbentő volt az állatvédők viselkedése.

Az Animal Resistance csoport tagadja, hogy köze lenne a kacsák halálához.

Az állatok már betegek voltak, és félelmetes körülmények között tartották őket. A mi viselkedésünk nyugodt volt, és állatorvos is volt velünk

– nyilatkozták.

Kiemelt kép: Pixabay

Kilenc elárvult kiskacsát fogadott örökbe az odaadó labrador
A személyzet még csütörtökön vette észre, hogy a kacsák egyedül mászkálnak, aztán Fred közbelépett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik