Mozaik

Állatmesék elfeledett szuperhősei Foxi Maxitól Magilláig

Amerika egykori legjobbjai: hét különböző állat különleges képességekkel.

Kezdjük Magillával, a gorillával, akiről már a nyolcvanas évek szülöttei sem feltétlenül hiszik el, hogy létezik. Pedig az egyik kereskedelmi tévécsatorna később még a műsorára tűzte, csakhogy akkor már beindult a mesékből is a dömping, és nem mindenki nézte ugyanazt.

A családunkban is van, aki az én agyszüleményemnek tekintette Magillát, ám egy napon szem- és fültanúja lett, amint egy kórházi beteghordó bekiáltott a nővérszobába:

Hová tegyem ezt a Magillát?

Aki ez alapján sem hinné, hogy Magilla, William Hanna és Joseph Barbera 60-as évekbeli szuperprodukciójának hőse nem a mi képzeletünk szülötte, annak íme a bizonyíték a világ legszeretnivalóbb gorillájáról, akit előbb nem tud, majd nem akar eladni a gazdája.

Méltó kortársa, Rugóláb seriff, a nyuszi, őt az alkotók, William Hanna és Joseph Barbera, a Magilla-show részeként tették népszerűvé. A vadnyugat hősének kiváló kollégájára, Aluszira is felhívnánk a figyelmet: a kávéfőzés nagy művésze, és ez gyakran kiderül. Mindjárt az 1. rész 1. percének végén is.

Szintén a száguldás szerelmese Kengyelfutó gyalogkakukk, de már a hetvenes évekből. Ugyanúgy a nyolcvanas évek elején lett igazán népszerű Magyarországon, és az állatvilág nagy párbajait dolgozza fel sajátosan. Másik főszereplője a prérifarkas. A fordítással nem kellett sokat bajlódni.

Kiránduljunk most át a mexikói határ túloldalára – ellentétes irányban nagyobb a forgalom -, itt találjuk Speedy Gonzálezt, aki mint neve is mutatja, bárkivel felveszi a gyorsasági versenyt. Az ötvenes évektől kezdett hódítani a kontinensen, hazánkba harminc évvel később jött meg. További ismertetőjele a mexikói akcentusa és az öltözéke.

Ha véletlenül elfelejtettük volna, idézzük fel gyorsan Foxi Maxi csodálatos alakját is, aki itthon Csákányi László hangjával és a „Ó, te drága Klementina”-kezdetű dalátirattal lopta be magát a szívekbe. Ha valakinek nincs meg a dallam, hallgasson bele az elejébe:

Foxi Maxi, vagyis Huckleberry Hound alakjához a csokornyakkendő is hozzátartozik, ez az okos kutya pedig nemcsak elegáns, de mindenhez ért. Más kérdés, hogy mire vegye vele…

Ő is az ötvenes évek szülötte, szülei: Hanna és Barbera, akikről a gyerekként meg voltunk győződve, hogy nők. Több mint harminc éve egy három minifilmből álló sorozat nyitóalakjaként szerettük meg Magyarországon, és ne is menjünk tovább.

50 éves a Mazsola és Tádé
A sorozat a gyerekek nagy kedvence volt.

Következett ugyanis Inci, Finci és Kandúr Bandi, utóbbihoz szintén egy szenzációs hang, Szuhay Balázsé. Kandúr Bandinak éppúgy megvan a maga eredeti észjárása, mint Foxi Maxinak, de több sikerélménye neki sincs. Eredetiben sem akármilyen ez a macska-egér párharc (Pixie, Dixie és Mr. Jinks) mégha később az ugyanezen az ötleten alapuló Tom és Jerry ki is szorította a piacról.

Végül következzen az említett sorozat állandó harmadik tagja, őt kell talán a legkevésbé bemutatni. Maci Lacinak a Yellowstone Nemzeti Parkban mindig valami olyasmin jár az esze, amin nem kellene. Ráadásul óriási szövege van, ez alább magyarul is kiderül.

Kiemelt kép: YouTube

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik