Mozaik

170 fa élte túl a hirosimai atomtámadást

Az atombomba alkotója egész más jövőt jósolt.

Az emberiség és az emberiesség történetének egyik mélypontját jelentő hirosimai atomtámadás sem tudta teljesen kiirtani az életet a környéken, bár a bomba egyik megalkotója úgy gondolta, 75 évig nem terem itt semmi.

Mivel az atombombát 1945. augusztus 6-án dobták le, a 75 év lassan letelik, így érdemes megvizsgálni, mennyire jött be a jóslat. 

Éppen az Érdekes Világ cikke foglalkozik a kérdéssel, visszautalva Harold Jacobsenre, a bomba egyik atyjára, aki úgy vélte, a terület teljesen meddővé vált háromnegyed évszázadra. Ugyanakkor az elszenesedett tájon már a következő tavasszal új hajtások kezdtek előbújni a romok között.

Magyar kutatók felfedezése: a fáknak is van pulzusa
Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik.

Miközben a háború után fákat ültettek Hirosimában, a bombatámadás előtti fák egy része megtörten és elszenesedve, de tovább élt, és összeszedte magát. Összesen 170-en vannak a túlélő fák, japánul Hibaku Jumokunak tartják őket. 32 fajtát képviselnek, külön névtáblákat is kaptak.

Magjaikat megosztják világszerte, így mindenhol jelen vannak.

A robbanás epicentrumától mindössze 370 méterre lévő szomorúfűznek a gyökerei maradtak életben, új rügyek csíráztak ki belőlük.

Kiemelt képünkön szomorúfűz Hirosimában – Fotó: Pixabay

Olvasói sztorik