Mozaik

Magyar szürkemarhák vesztek a Rába iszapjába

Valami elől menekülhettek a megriadt állatok, amikor a Rába meredek vízpartjáról leugrottak, és beleragadtak a sárba – állítja a Kisalföldnek egy gazda, akinek hét állata pusztult el így nemrégiben.

Az állatok öthektáros területen voltak elkerítve a folyóhoz közel, a réten legelhettek. Egy lejárót hagytunk a folyónál, hogy inni tudjanak. Az eset mégsem itt, hanem egy meredek partrészen történt: vélhetően valami megijeszthette, megzavarhatta az állatokat, azért menekültek ide. Beleragadtak az iszapba, így pusztultak el. Egy állatnak sikerült átúsznia a túloldalra. Hét szürkemarhám veszett oda. Hármat a tűzoltók szedtek ki a folyóból, a többit pedig én: többségüket a part közelében találtam meg, egyet csónakos keresés után. Mind­egyik elhullott állatot az erre szakosodott cég vitte el és semmisítette meg

– nyilatkozta a lapnak a gazda.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság jelentése szerint három elhullott szürkemarhát szedtek ki a Rábából nemrégiben a tűzoltók. Az állattetemek kiemeléséről a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, azok elszállításáról pedig az ATEV Zrt. gondoskodott. A vízminőség nem romlott, de a rend­őrség vizsgálódott az ügyben.

A kormányhivatal az állattartóval szemben eljárást indított.

Címlap forrása: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik