A tavaszi álganéjtúró a 2020-as év rovara

Három jelölt közül választották ki.
Kapcsolódó cikkek

Minden évben sor kerül az év rovara szavazásra, melynek célja, hogy nagyobb figyelem irányuljon az olyan rovarfajokra, amelyek amúgy nem közismertek, és kevés tudomásunk van róluk, írja a Magyar Rovartani Társaság.

Idén a három jelölt az ezüstös ősrovar, a tavaszi álganéjtúró és a selymes döglégy volt, közülük választották meg internetes szavazáson a 2020-as év rovarát.

A Föld rovarfajainak nagyobb része eleven növényekkel táplálkozik, de igen sok közöttük a ragadozó és az élősködő is. Van azonban egy csoport, amely talán még az előzőekénél is fontosabb, és fajszámuk is jelentős, százezres nagyságrendű. Ők a lebontó rovarok. Ők tüntetik el más élőlények elhalt maradványait – a korhadt fát, a lehullott avart, a trágyát és a tetemeket. Ezekből nagyon sok keletkezik, s a lebontó rovarok nélkül a Föld élhetetlen lenne.

Idei a jelöltjek az említett csoportból kerültek ki.

A szavazáson több ezren voksoltak, végül az év rovara a tavaszi álganéjtúró lett 2529 szavazattal, második helyen végzett az ezüstös ősrovar 2105 szavazattal, a selymes döglégy pedig 620 szavazatot kapott, így a harmadik helyezett lett.

A tavaszi álganéjtúró némi gyakorlattal könnyen azonosítható rovar. A kifejlett bogár 12–20 mm. Teste zömök, minden oldalról lekerekített, valamivel hosszabb, mint széles, erősen domború. Kültakarója fémesen fénylő kék, kékeszöld vagy zöld, néha csaknem fekete, vagy (főleg az Északi-tenger partvidékén) sötétlilás. A délebbi és alacsonyabb területeken a szín a zöld irányába tolódik el – Magyarországon a Balatontól dél felé egyre több a teljesen zöld egyed –, észak felé és magasabban a kék, majd a fekete szín dominál. A hím és a nőstény külsőre egyforma.

Fölényes győzelemmel a havasi cincér az év rovara 2019-ben
A gyönyörű bogárfaj levette a szavazókat a lábukról.

A tavaszi álganéjtúró csaknem egész Európában előfordul. Magyarországon a családnak 6 faja él. A hegységekben és a dombvidékeken sokfelé megtalálható. Elsősorban a meleg, napsütötte élőhelyeket kedveli: zárt, kissé cserjésedő lösz-, mészkő- és dolomitgyepekben, karsztbokorerdőkben, melegkedvelő tölgyesekben, ligetes cseres-tölgyesekben bukkanhatunk rá, de a teljesen nyílt, kopár helyeket kerüli.

Magyarországon a tavaszi álganéjtúró nem ritka. Élőhelyeinek jelentős része védett területekre esik, így nem is számít veszélyeztetettnek, ezért nem is szerepel a védett fajok között. Más országokban azonban, mint például Angliában vagy Svédországban, az utóbbi évtizedekben erősen visszaszorult, és számos lelőhelyéről eltűnt. Finnországban kipusztult.

Kiemelt kép:  Ujvári Zsolt/izeltlabuak.hu

600 ezer hektár tölgyest veszélyeztet egy rovar Magyarországon
A hazai erdők egyharmadát teszik ki a tölgyesek.