Mozaik

Olaszországban a kis Jézus nem cipel ajándékot

Ahány ház, annyi szokás, mondjuk. Fokozottan igaz ez az ünnepek tekintetében, különösen, ha az országhatárt is átlépjük.

Karácsonykor a keresztény országokban Jézus születésnapját ünnepeljük, de a rituáléink és ajándékozási szokásaink igencsak eltérőek lettek az évszázadok során.

Az olaszok példásul nem készítenek vagy vásárolnak adventi koszorút, helyette azonban hosszú időn keresztül jászol készül, aminek a díszítettsége a kézügyességtől és fantáziától függ, a lényeg, hogy karácsonyig elkészüljön. Nyilván sokan nem inkább megveszik az ünnep előtt a jászolt, ki nagyobbat, ki kisebbet, nem véletlen tehát, hogy erre is szabályos kézműves iparág épült, és a karácsonyi vásárok bódéi főleg betlehemekkel, jászolokkal és ehhez kapcsolódó figurákkal vannak tele. A hagyomány egészen az 1200-as évekig nyúlik vissza.

Fotó: Dubóczky Krisztina

Ajándékozási szokásaik is eltérnek a miénktől. 

Korábban az ünnep másnapjának estéjén látogatta meg a gyermekeket a Strega Buffana vagy ahogy errefelé hívják, a Befana nevű jó boszorkány, aki söprűjén közlekedik Olaszország-szerte, és a jóknak mindenféle finomságot, a rosszaknak pedig szenet visz.

A Mikulás és a Télapó, valamint a karácsonyi ajándékozás elterjedésével azonban a Befana szerepe is megváltozott, karácsonyra átvette a Babbo Natale, az olasz Télapó. Ha olaszoknak meséljük, hogy mifelénk a kis Jézus hozza az ajándékot, igencsak tágra nyitott szemekkel néznek ránk, megrökönyödve az ostobaságunkon, hogy elvárjuk a csecsemő Jézuskától, hogy ajándékokat cipeljen nekünk.

Fotó: Dubóczky Krisztina

Mikulás nincs, viszont vízkeresztkor jön a jó boszorka.

A mi Mikulásunkat ők nem ismerik, december 6-án nem szokás az ajándékozás. Helyette viszont vízkeresztkor, január 6-án érkezik seprűjén Befana, aki a jó gyerekeknek, karamellt, édességet hoz, a rosszaknak pedig szenet a mi virgácsunk alternatívájaként. Igaz, mostanában a szén többnyire cukorkából készül, így szinte minden gyermek csomagjába kerül belőle. A csomagot viszont eszükbe sem jut a csizmába vagy a cipőbe tenni.

Fotó: Flickr/Salvatore Luigi Tranchina

A Befana legendája

Gyermektelen özvegy volt, amikor a három bölcs útjába került a gyermek Jézushoz vezető úton. Amikor megkérdezték tőle, merre van Betlehem, túlságosan lefoglalta a takarítás, és elküldte őket. De ráébredt, nagy hibát követett el, és elindult megkeresni a kis Jézust. Még ma is keresi, útja közben pedig ajándékokat osztogat a gyerekeknek.

Diótörők őriznek egy takaros családi házat Mélykúton
A mesés óriásbábok garantálják a karácsonyi hangulatot.

Kiemelt kép: Flickr/Nadia D’Agaro

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik