Mozaik

Megálmodták a világ legszebb stresszoldó buszmegállóját

Képzeljük csak el, milyen lehet a világ egyik leghidegebb pontján, a téli időszakban, amikor napközben szinte állandó a sötétség, -30 ° C-os hóviharban a reggeli műszakos buszra várni. A Stockholmtól mintegy 640 km-re északra fekvő város megállójában azonban eztán a várakozás is élmény lehet. Umeában ugyanis olyan buszmegállóval lepték meg a városlakókat, ahol a praktikum, a 21.századi igények és a környezetbarát ergonómia remekül találkozik egymással.

Fény- és hangeffektekkel jelzik a járművek érkezését és a célállomást

Ha például csengő „üveges” hangot hallunk, akkor a busz a helyi üveggyárba indul. Hóbiztos pihenőhelyeket alakítottak ki, ülések helyett a várakozáshoz olyan függő támasztékokat találtak ki, amelyek egyszerre védenek a hóviharoktól, és sosem lesznek vizesek. A különleges fények és hangok pedig terápiás jelleggel oldják az emberekben lévő, sötétség okozta stresszt.

A svéd kutatóintézetek a Rombout Frieling laboratóriumot kérték fel arra, hogy készítsék el ezt a projektet Umeå szélsőséges éghajlatára. Ez a kísérleti megálló valóban átalakítja a tömegközlekedésre történő várakozás általában nem kellemes élményét:

Címlapkép forrása: Rombout design

Olvasói sztorik