Mozaik

528 millió forintért árvereztek el egy hatalmas tonhalat

Kilónként 700 ezer jenért (1,9 millió forintért) kelt el egy kékúszójú tonhal vasárnap Tokióban az új év első tonhalárverésén.

Kimura Kijosi, egy szusiétteremlánc tulajdonosa 193,2 millió jent (528 millió forint) fizetett a 276 kilós tonhalért, amelyet Oma város partjainál, Honsu japán fősziget északi csücskénél, az egyik legjobb halászhelyen fogtak ki a tengerből.

Ez volt a második legmagasabb ár egy tonhalért a tokiói tonhalárverések feljegyzésének kezdete, 1999 óta. Az ismert vendéglős saját rekordját döntötte meg: tavaly az újévi árverésen, amelyet első ízben tartottak a bezárt világhírű tokiói halpiac, a Cukudzsi helyett az új, tojoszui halpiacon, soha nem látott összeget, 333,6 millió jent (911 millió forint) fizetett egy 278 kilós kékúszójú tonhalért.

Kimura Kijosi, a Sushi-Zanmai étteremláncot üzemeltető társaság elnöke (középen) vág egy darabot a 276 kilogrammos kékuszonyú tonhalból – Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

A január 5-én vásárolt tonhalat a régi halpiac helyén létesült Szusizanmai szusivendéglőben fogják értékesíteni. Kimura azt mondta, hogy bár drága volt, a legjobb tonhalat akarja kínálni vendégeinek.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Franck Robichon

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik