Mozaik

Hét évig egyáltalán nem mozdult meg egy lusta emberhal

A farkos kétéltűek rendjéhez tartozó fajok alapvetően meglepően hosszú életet élnek, de mind közül kiemelkedik a barlangi vakgőte, más nevein emberhal, halgyík, halgőte vagy olm.

A kutatók már régóta tudják, hogy ezek a barlanglakó kétéltűek akár száz évig is elélnek, de a tudósok most új ismeretekkel gazdagodtak az életmódjukkal kapcsolatban, írja az Independent.

Egy friss tanulmányból az derült ki, hogy az egyes bosnyák barlangokban megfigyelt emberhalak több mint egy évtized alatt kevesebb mint tíz métert tettek meg. Ez alapján pedig a lajhárok hiperaktívnak mondhatóak.

De még ennél is furcsább, hogy egy rendkívül lusta egyed hét teljes éven, összesen 2569 napon keresztül egyáltalán nem mozdult meg.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezekre az élőlényekre semmilyen ragadozó sem leselkedik, elég jól tűrik az éhezést és akár évekig elvannak élelem nélkül, vakok és teljes sötétségben élnek a föld vagy a víz alatt. Tulajdonképpen csak akkor kell megmozdulniuk, ha párosodnak, ami átlagosan 12,5 évente egyszer fordul elő.

Balázs Gergely, az Eötvös Lóránd Tudomány professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője arról beszélt,

a barlangi vakgőték folyton lazulnak és gyakorlatilag semmit nem csinálnak.

Az emberhal Európában Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Montenegró és Olaszország területén honos.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik