Mozaik

A Kárpát-medence legszebb vízesése télen-nyáron a Tarpataké

A Tátrában járó Csontváryt is lenyűgözte e vidék, tollal és ecsettel is megörökítette.

A világ legkisebb magashegységének és minden magyar (meg lengyel, szlovák, orosz) nagy kedvencének számító Magas-Tátrában nyáron turisták sokaságát vonzza, télen inkább zarándokhelynek számít a Tarpataki-Nagy-vízesés. Ami, szögezzük le, még sokkal nagyobb és szebb, mint a patakon feljebb található Óriás-vízesés (amellyel még a leglátogatottabb internetes oldalak is hajlamosak összekeverni), és természetesen a lejjebb lévő Kis-vízesésnél is jóval különlegesebb látvány.

Mindebből azért kiderül, hogy maga a Tarpatak vízesések sorozata, amelyek közül az Óriás-vízesésbe az egyik legforgalmasabb szlovákiai turistaút mentén mindenki belebotlik, ám a valóban nagy vízesést elrejti az erdő.

Jégbe fagyott Magyarország legnagyobb természetes vízesése
Minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt a zuhatag.

Nyáron Ótátrafüredről a Tarajkán át (a sikló tetejéről lefelé indulva) könnyebben megközelíthető a hely, jelzett utakon. Télen viszont csúszni-mászni, túrabottal egyensúlyozni kell a látványért, nem is sokan teszik meg. A jutalom annál nagyobb.

Íme a látvány közelről:

És kicsit távolabbról:

A Tarpataki-Nagy-Vízesésnél, ahol más évszakokban a víz több ágra szakad és lépcsők sorozatán zúdul alá, télen megáll az élet – hogy aztán olvadáskor ismét hatalmas víztömeg kápráztassa el a tájat. E nagyon rövid videó pedig mindennél jobban szemlélteti a fotókon nehezen megörökíthető hely méreteit és pompáját, egy átlagos augusztusi napon.

Amikor Csontváry Kosztka Tivadar meglátta e vidéket, festményeihez méltó szavakkal vetette papírra élményét.

A nyarat a Magas Tátrában töltöttem s a Tarajkán a Szilágyi Dezső emlékénél állapodtam meg. Innen gyönyörködtem a nagy tarpataki vízesésben, a Lomnici csúcs és társainak büszkeségében; a középormon levő eleven sziklák világítása és a mélységnek kifejezhetetlen távlata hatott rám. Nem rajzoltam, nem festettem, hanem csak figyeltem és bámultam a természet monumentális szépségét, a hangulat csendes mély ütemét, a gyönyörnek a legszebb természet zenéjét

– írta az egyedi stílusáról ismert zseni. Ecsettel pedig A nagy Tarpatak völgye a Tátrában című képen hagyta rá az utókorra, amit látott, vagy inkább láttatott vele a természet (4:53-tól):

Fotók: Arday Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik