Mozaik

Veszélyes lehet a koronavírus az emberszabású majmokra

A tudósok azt kérik, emberek ne látogassanak a jelenlegi időszakban az állatok élőhelyeinek közelébe.

Az egész világot fenyegető koronavírus a denevérekből származhat, és valószínűleg a tobzoskát is megfertőzte, mielőtt “átugrott” az emberre. A főemlősöket kutató tudósok attól tartanak, hogy a vírus halálos veszélyt jelenthet a csimpánzokra, gorillákra és más emberszabású majmokra, írja a Washington Post.

Fotó: Pixabay

Egyelőre nincs bizonyíték erre, de a Nature című folyóiratban közölt nyílt levélben 25 betegségkutató, természetvédő és más szakértő megjegyezte, hogy a főemlősök hajlamosak az emberi légzőszervi megbetegedésekre, amelyek néha halálos kimenetelűek. A vírusok, amelyek közül néhány emberre vezethető vissza, és csak enyhe tüneteket okoznak az emberekben, több afrikai országban pusztítottak már el emberszabású majmokat.

A leginkább azért aggódunk, mert ezek a légzőszervi megbetegedések az embernél enyhébb lefolyásúak, mégis történtek halálesetek. És bár a majmok elsősorban az élőhelyük elvesztése és az orvvadászat miatt vannak veszélyben, egyre inkább azt látjuk, hogy ez a betegség veszélyes lehet rájuk nézve is

– mondta egy interjúban Thomas Gillespie, az Emory Egyetem humán-ökológusa, egyben a levél vezető szerzője.

Az írásban felszólították a vadon élő majmok populációjával rendelkező országokat, hogy fontolják meg a turizmus felfüggesztését és a terepkutatás csökkentését. Bár Gillespie szerint a helyszíneknek további finanszírozásra lehet szükségük annak biztosításához, hogy az alapszemélyzet megmaradjon, hogy elkerüljék az egyéb veszélyforrásokat: az orvvadászatot és az erdőirtást.

Fotó: Pixabay

Néhány ország, köztük Gabon és Ruanda, már felfüggesztette a turizmust, és a határok lezárása, valamint a repülőjáratok törlése drámaian csökkentette a nemzetközi utasforgalmat. Gillespie szerint azonban az elsődleges probléma az, hogy az olcsóbb járatok és a még nyitva tartó helyek alacsonyabb belépési díjai vonzzák a fiatalabb utazókat, akik hajlamosabbak a vadtúrázásra is, hogy eljussanak a nagy emberszabású majmok közelébe.

A Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület március 15-i nyilatkozata kijelenti: senki nem közelítheti meg a vadonban a gorillákat és a csimpánzokat 10 méternél kisebb távolságra. Azt is javasolják, hogy ha valaki beteg volt, vagy akár érintkezhetett beteg vagy fertőzött emberrel az elmúlt 14 nap során, ne látogasson ki a majmok élőhelyéhez.

A levél az állatkertekre és minden olyan helyre rá akarja irányítani a figyelmet, ahol emberszabású majmok élnek. Ezek a létesítmények általában felkészültek a járványok kitörését illetően, tudják, hogyan kell eljárniuk, de ez nem jelenti azt, hogy a megfelelő erőforrásokkal is rendelkeznek a helyzet kezeléséhez, hogy egyedül megbirkózzanak egy világjárvánnyal

– emelte ki Dominic Travis, a Minnesota Egyetem Állatorvostudományi Főiskola docense és a levél társszerzője.

Ez a vírus közvetlen fenyegetést jelent. Nem tudjuk még mekkorát, de nem hagyható figyelmen kívül a jelenléte. A levél üzenete: figyeljünk oda, hisz minden majom ember!

– tette hozzá Travis, aki a vadon élő állatokat járványtani és állatorvosi szempontból tanulmányozza.

Elkaphatják-e a majmok a koronavírust? Még nem tudjuk. De az már világosan kiderült, hogy óvatosnak kell lennünk minden vonatkozásban.

Kiemelt kép: Pixabay

Nem állt meg az élet a bezárt vidéki állatkertekben
Minden támogatás jól jön az intézményeknek. A szakemberek továbbra is áldozatos munkával gondozzák a látogatók nélkül maradt állatokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik