Mozaik

Szabad szemmel is látható csodás égi jelenség lesz ma este

A Vénusz látványosan halad el a Fiastyúk előtt.

Otthonról is észlelhető, szabad szemmel is megfigyelhető  csillagászati látványosságot figyelhetnek meg az érdeklődők 2020. április első napjaiban.

A járványhelyzet miatti bezártság-érzés enyhítése érdekében javasoljuk a természet kedvelőinek, hogy 2020. április 3-án pénteken este tekintsenek fel a nyugati égboltra. A jelenség, mivel két fényes objektumról van szó, nem csak a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkból, hanem városainkból, falvainkból is jól látható

– írja Facebook-oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Ezen az estén azt a ritka látványosságot csodálhatjuk meg, amint a fényesen ragyogó Vénusz bolygó elhalad az egyik legismertebb nyílthalmaz, a Fiastyúk előtt: a Plejádok egy tőlünk 443 fényév távolságra lévő csillag-csoportosulás. Mivel a Fiastyúk az Állatövön (Ekliptika: a Naprendszer síkja) fekszik, ahol a bolygók „járnak”, időről időre egy-egy fényes bolygó (Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz) vonul el előtte, vagy együtt áll vele.

Fiastyúk az is olyan formában volt: van sok kis csillag oszt vót köztük egy nagy mint egy kotló, oszt azér hívták Fiastyúknak

– emlékezik vissza Molnár József idős nádudvari juhász.

A mai napot követően még pár napon át észlelhetjük a szép látványosságot. Az észleléshez elegendő a szabadszemes megfigyelés, de aki rendelkezik egy távcsővel, bátran használhatja.

Kiemelt kép:  A Vénusz közeledik a Fiastyúkhoz – Facebook/HNP/Ladányi Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik