Mozaik

Hidegrekordot és sáros esőt hoztak a fagyosszentek

Ma is érkezik térségünkbe szaharai por a magasabb légrétegekben, így ahol csapadék várható, ismét nagy esély van sáros esőre.

A fagyosszentek napjaiban – május 12-13-14-én – markáns hidegfront mögött sarkivéki eredetű levegő érkezett hazánk fölé. Május 13-án éjszaka átmenetileg nagyobb területen kiderült az ég, és jelentősen gyengült a légmozgás, emiatt több helyen fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pongrác ma üzen Szervácnak és Bonifácnak
Vajon összefognak-e idén a fagyosszentek?

A Szervác vezette hideg légtömeg május 13-án éjszaka nagy győzelmet aratott: a leghidegebb a Nógrád megyei Zabaron volt, ott hajnalban -4,1 fokot mértek. Ezzel új országos legalacsonyabb napi minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord -2,6 fok volt, amelyet 1978-ban regisztráltak Sárospatakon.

Május 13-án érkezett egy újabb időjárási meglepetés is.

Nagy mennyiségű szaharai por áramlott fölénk a magasban, mely a gyenge csapadékkal vegyülve sáros esőként ért felszínt. Több észlelő fotókkal támasztotta alá, hogy késő délután, este sáros eső hullott az égből

– írta az Időkép.

Fotó: MTI/Varga György

Az előrejelzések alapján május 14-én, csütörtökön is bőven érkezik térségünkbe szaharai por a magasabb légrétegekben, így ahol csapadék várható, ismét nagy esély van sáros esőre.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Hidegfesztivált rendeznének Magyarország Szibériájában
Pályázati támogatást nyertek az ötlet megvalósítására.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik