Mozaik

Ugyanazt a játéknyelvet beszélik a kutyák és a lovak

Alapvetően minden állat játékos, szeretnek futkározni vagy adott esetben hemperegni a fűben. Most viszont már azt is tudjuk, hogyan kommunikálnak és erősítik a köteléket egymással különböző fajok, írja az MNN.

Amikor egy kutya találkozik egy másik kutyával, szétteszi elülső lábait, farkát pedig a magasba emeli, az egyértelmű jele annak, hogy játszani szeretne. Egy friss kutatásból pedig az is kiderült, hogy ez a viselkedési forma rendkívül hasonló, amikor egy ló és egy eb találja magát egymással szemben.

Mostanáig a legtöbb tanulmány a kutya és az ember közötti játékos kapcsolatra fókuszált. Mi viszont most a kutyák és a lovak közötti játékosságot vizsgáltuk

– írták olasz kutatók a Behavioural Processes című tudományos lapban megjelent publikációban.

A University of Pisa szakemberei 20 olyan YouTube-videót elemeztek ki, amelynek során kutyák és lovak játszottak, és az interakció legkevesebb 30 másodpercig tartott.

Arra jutottak, hogy játék közben mind a kutyáknak, mind a lovak kicsit tátva maradt a szája, ami az emlősökre igen jellemző arckifejezésnek számít. Gyakran előfordult, hogy lemásolták egymás mozdulatait.

Fotó: Getty Images

Azt is észrevették, hogy a kutyák és a lovak utánozták egymás arckifejezését. A mimikrinek nevezett jelenséget korábban csak ebeknél, főemlősöknél, szurikátáknál és medvéknél figyelték meg, két különböző faj esetében viszont soha nem dokumentálták még azt.

Mindent összevetve, az eredményeink szerint függetlenül a méretkülönbségtől, a filogenetikai eltérésektől és a viselkedési repertoárban lévő differenciáktól, a kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni, ezáltal csökkentve a félreértés esélyét, ami agresszióhoz is vezethet

– fogalmaztak.

Egy közel egytonnás ló könnyedén eljátszhat egy relatíve kis kutyával, mert a két állat tudja kommunikálni a szándékait.

Ez egy nagyon fontos tanulmány, mert megmutatja, hogy két egymástól teljesen különböző állat miként tud úgy játszani egymással, hogy az mindkét fél számára kényelmes legyen

– magyarázta Barbara Smuts, a University of Michigan ökológusa a National Geographic megkeresésére.

Hozzátette azt is, figyelemreméltó az is, hogy mekkora a méretbeli különbség a két állat között. A kutyát megsebezhetné egy ló, amely egyébként megfigyelések szerint fél a farkashoz hasonló fajoktól.

8 ok, amiért hálásak lehetünk kedvenc kutyáinknak
A kutya az ember egyik legjobb barátja és nem véletlenül.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik