Megjelent a fenyvesek réme a Magas-Tátrában

A szakemberek szerint egy példány élete során több facsemete elpusztítására képes.
Kapcsolódó cikkek

A pusztító szélviharok és a betűzőszú után újabb ellensége akadt a Tátrában található erdőségeknek: a nagy fenyőormányos (Hylobius abietis), írta a felvidek.ma hírportál.

A mindenevő bogarak alrendjébe tartozó nagy fenyőormányos Európától Japánig honos. Fenyvesekben él, néha tömegesen elszaporodik, s a fenyők megrágásával súlyos károkat okoz. Előszeretettel rágja a fiatal tűlevelű facsemeték kérgét, így a lucfenyőét, a borókafenyőét, vörösfenyőét vagy a jegenyefenyőét.

Fotó: Olaf Plantener/Wikimedia Commons

A kártevő ténykedéséről a Tátrai Nemzeti Park – Állami Erdők közösségi oldalán jelent meg tájékoztatás, melyből kiderül, hogy a szélvihar okozta pusztítás nyomán telepített új erdőrészeken szaporodott el ez a kártevő. A kéreg megrágása nyomán sebek keletkeznek a facsemetéken, melyeken át bejutnak a rothadást előidéző gombák.

Nagyobb kártétel esetén a fa el is pusztulhat. Az erdészek kéregcsapdákat helyeznek ki a fenyőormányos befogására a veszélyeztetett területeken, ezzel védve a fiatal facsemetéket és egyúttal figyelemmel kísérik a kártevő előfordulását is.

20 év alatt 1760 farkast lőttek le Szlovákiában
Az orvvadászok által megölt állatok száma ráadásul nem ismert.

Van olyan erdőrész Szlovákiában, Bányaalja területén, ahol egy csapdában egy hét leforgása alatt több mint száz egyedet találtak.

A nagy fenyőormányos kifejlett példánya négy évig is elélhet, miközben a szakemberek szerint egy példány élete során több facsemete elpusztítására képes.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Wikimedia Commons

Üvegpadlós kilátó épül a Csorbai-tó partján
Az építkezés várhatóan 2021 nyarán fejeződik be.