Mozaik

Ezt a gombát nem véletlenül hívják a halott ember ujjainak

A bunkós agancsgomba Magyarországon gyakran előfordul, főleg a bükk és a tölgyerőkben elhalt lombos fák ágain tuskóin és gyökerein a földközelben található meg, de emberi fogyasztásra nem használható. Kinézete miatt mégis egy rendkívül érdekes fajnak számít.

A gomba termőtestpárnája szabálytalan alakú 4-10 centiméter magas ujjvastagságú bunkó vagy orsó formájú. Angol elnevezése a dead man’s finger (halott ember ujjai), ami tökéletesen kifejezi, mire is hasonlít valójában, hívta fel rá a figyelmet a Bored Panda.

A cikk szerint általában három-hat „ujja” van egy-egy gombának, amiről az ember rögtön arra asszociál, hogy az egy elfeketedett emberi kézfej.

Fotó: Getty Images

A Wikipedia szerint emberi fogyasztásra kemény faszerű húsa miatt nem használható (ezt talán nem is szívesen tennénk ilyen látvánnyal), de a hagyományos indiai orvoslás az őrölt gombaport egyenlő arányban cukorral keverve, szülés után az édesanya tejtermelésének serkentésére ajánlja.

Könnyen összetéveszthető a karcsúbb formájú nyeles agancsgombával, és széles körben elterjedt, megtalálható az északi mérsékelt övben, a szubtrópusokig.

Ilyen gombát korábban csak egyszer találtak Magyarországon
A Börzsönyből került elő a második.

Kiemelt kép: Instagram / sheringhamparknt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik