Mozaik

Előbújtak rejtekeikből a Bükk farkaskölykei

A kicsik több mint fele természetes okok miatt nem éri meg az ivarérett kort.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén megtelepedett farkascsaládokat, az aktuális territóriumok kialakulását, a farkasok életét és egyedszámbeli változásait folyamatosan figyelemmel kísérik a nemzeti park munkatársai.

Füzér lehet az első magyar farkasbarát falu
Feltételezhetően nagyobb falka élhet már a környéken.

A napokban a közösségi médiában megmutatott, majd több újságban közzétett farkaskölyök, illetve farkaskölykök létéről, kotorékból való kibújásukról szóló hírekről az igazgatóság kameracsapdás felvételek alapján már tudomást szerzett az elmúlt hetekben, írta weboldalán a nemzeti park.

Nagy öröm ez, hiszen július közepén, végén vezetik elő a még kicsit bumfordian mozgó kölyköket az anyafarkasok és mi is csak ekkor tudhatjuk meg, hogy volt-e sikeres szaporodás az adott esztendőben. Tapasztalatok szerint a farkaskölykök több, mint fele természetes okok miatt sajnos nem éri meg az ivarérett kort

– fogalmaznak.

Nem javítja ezt a szomorú statisztikát a védett területek élőhelyein az akár akaratlan emberi zavarás sem, ami már több alkalommal egyedszám csökkenést, valamint a hagyományos szaporodóhely áthelyeződését okozta.

Ezúton is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a farkasok szaporodási sikerének biztosítása érdekében a védett terület látogatásakor kizárólag a kijelölt turistautakat használják, arról lehetőség szerint ne térjenek le! Gondoljunk arra, hogy a farkasok és kölykeik célzott keresése, zavarása – például fotózás miatt – a faj élettevékenységét komoly mértékben veszélyeztetheti és mint ilyen, törvénybe ütköző tevékenységnek minősül

– figyelmeztet a nemzeti park.

Mint írják, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságak minden nagyragadozókkal kapcsolatos új információt, fontosabb vadkamera felvételt közkinccsé tesz, valamint rendszeresen beszámol a működési területünkön élő farkasok és általában a nagyragadozók aktuális életéről, történéseiről.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: YouTube

Meg kell tanulni együtt élni a farkasokkal
Ahol emberek és nagyragadozók osztoznak egy adott területen, ott szinte mindig konfliktusok alakulnak ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik