Mozaik

Már sorakoznak a réteken a fiatal fehér gólyák

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain, a településekhez közeli réteken, mocsarakon egyre gyakrabban láthatunk kisebb gólyacsapatokat. Ezek általában az idei fiókák, amelyek már időnként elhagyják a fészkeket és a közelben csoportosulnak, olvasható a park honlapján.

A fiatal madarak még rendszeresen visszajárnak a fészekre, amelyben felnevelkedtek, de a nappalok nagy részét már kint töltik a réteken. Az első időszakban még nem mennek messzire, csupán néhány száz méterre távolodnak el a fészektől. Mivel többségük a településeken kelt ki, így most is a falvakhoz, városokhoz közeli területeken láthatjuk őket. Esetenként két-három fészekaljnyi fióka is együtt táplálkozik a lekaszált réteken. Szüleik általában jóval messzebbre mennek élelmet keresni, írják a cikkben.

Mint fogalmaznak szép, napos időben megfigyelhető, ahogyan egy-egy termiket kihasználva a fiókák felszállnak a magasba, s egyszerre hárman-négyen köröznek. Valószínűleg ilyenkor mérik fel odafentről, hogy hol is keltek ki pontosan. Most még esténként visszaszállnak a fészekbe, de hamarosan teljesen elhagyják azt, s az éjszakákat is a határban, biztonságos helyen, például egy méretes fa csúcsán töltik majd.

Nemsokára elérkezik az idő, amikor már nemcsak egy-két család, hanem több madár is csapatokba rendeződik, készülődve a nyár végi indulásra.

Vannak olyan évek, amikor már augusztus közepén útra kelnek. Ez általában olyankor fordul elő, ha nagyon kevés a táplálék, vagy zord az idő. Idén azonban a nyári esőzéseknek köszönhetően bőséges a táplálék-felhozatal, így a fehér gólyák valószínűleg augusztus végéig itt maradnak nálunk.

Pulyka költötte ki az elárvult gólyafiókát egy békési faluban
Egy páva volt az első pótmama, de azt egy kutya elragadta.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Olvasói sztorik