Virágzó vidékünk

100 tagú gólyacsapat költözött Beremendre

Április utolsó harmadában Beremenden egy népes, közel 100 példányból álló gólyacsapat jelent meg, olvasható a Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportjának Facebook-oldalán.

Mint írják, a madarak főleg a Püspökbóly és Csípőtelek között fekvő mezőgazdasági területeken táplálkoznak, éjszakázásra pedig a püspökbólyi épületek és szalmabálák tetejére húzódtak be.

Ilyen népes csapatok általában ivaréretlen gólyákból verődnek össze. Ha a madarak felélik az adott terület táplálékkészletét, akkor odébb állnak. Úgy tűnik, hogy Beremend térségében bőven van táplálék (főleg mezei pocok), mert a gólyák folyamatosan a területen tartózkodnak; bár május végére némileg csökkent a számuk.

– fogalmaztak.

Hasonló gyülekezést figyeltek meg Sátorhely térségében is, ahol 30-50 gólyát lehet látni az utóbbi hetekben. Lehet, hogy a beremendi gólyák egy része költözött át ide a jobb táplálkozási lehetőségek reményében, de előfordulhat az is, hogy máshonnan érkeztek. Mindenesetre érdekesnek nevezik a posztban, hogy a madarak ilyen hosszú ideig kitartanak mindkét helyen.

A gólyagyülekezésnek pozitív hozadéka – túl a jelentős pocokfogyasztáson –, hogy Püspökbólyban, ahol az utóbbi 50 évben nem fészkeltek gólyák, most három pár is megtelepedett. Két pár villanyoszlopra épített fészket, egy harmadik pár pedig a hidroglóbusz tetejét foglalta el. Költésük jelenleg is tart, reméljük, sikeresen felnevelik fiókáikat! Azonban Sátorhely sem akar elmaradni Püspökbóly mögött. A hónap folyamán itt két új fészket raktak a gólyák. Ezek fiatal párok lehetnek, mert a tojásrakásig már nem jutottak el

– közölték.

Pulyka költötte ki az elárvult gólyafiókát egy békési faluban
Egy páva volt az első pótmama, de azt egy kutya elragadta.

Kiemelt kép: Bank László / MME Baranya Megyei Csoportja / Facebook

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik