Virágzó vidékünk

Öröm a köbön: sok kisgólya született idén Zalában

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 11 zalai településen 22 gólyafészeknél végezték el a napokban a fiókák hagyományos gyűrűzését. A szakemberek tapasztalatai igen kedvezőek: a tavalyinál több a lakott fészek Zala megyében, és ezekben több fiatal madár is cseperedik, írta a Zaol.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tavalyi felmérése szerint országosan 22 százalékkal, 3800-4200 párra csökkent a madarak száma.

Van olyan fészek, ahol már hat tojást költ a gólyapár
Élő webkamerán nézhető, kikel-e majd mindegyik fióka?

Az eredmények különösen az ország Dunától nyugatra eső részében voltak rosszak, és akadt olyan adat, amellyel Zala megye sereghajtó pozícióba került, hiszen tavaly a zalai fészkekből átlagosan csak 1,19 fióka repült ki,

Egészen jó tapasztalatokat szereztünk mostanáig: jóval több a lakott fészek, mint egy évvel ezelőtt, és ezekben az átlagosnál több fióka cseperedik. A szülők zöme 3, esetenként 4 fiatalról gondoskodik

– mondta a portálnak Szinai Péter, a BfNPI hivatali tanácsosa.

A gólyák idén jó két héttel „előrébb tartanak” a megszokottnál, ennyivel korábban keltek ki, és ennyivel fejlettebbek is a fiókák. A szakember szerint ennek az lehet az oka, hogy enyhe és rövid volt a tél, a madarak előbb tértek haza Afrikából, és korábban láttak a családalapításhoz.

Megérkezett teleléséből az első gólya Magyarországra
Nagy az öröm Vassurányban és a madárbarátok körében.

Zala megyében a megyében találtak új építésű gólyafészkeket is. Ezek a gólypárok fészektartó nélküli villanyoszlopra telepedtek, ami sem az állatok, sem az áramellátás szempontjából nem biztonságos. Ezekre a helyekre  még az idén fészektartó kereteket szerelnek fel.

Kiemelt kép: Pixabay

Lekapcsolták a gemenci feketególya-fészek kamerát
Sokak nem tudják elfogadni, lelkileg feldolgozni a természet rendjének valóságát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik