Mozaik

Gyorsan lefutott az idei dinnyeszezon

A gyümölcs nem várta meg szeptember 5-ikét, Lőrinc napját.

Későn indult és hamar vége lett az idei dinnyeszezonnak. Sőth Mihály, szekszárdi kereskedő szerint bár még két hétig vásárolható lesz a dinnye, de például a békési és a baranyai régióban  már lefutott a dinnyeszezon, írta a Teol.

A terméskötődéskor jellemző hűvös, csapadékos idő a teljes szezonra rányomta a bélyegét, így a várt mennyiség fele termett. A dinnye lassabban fejlődött, már a korai érésű fajtáknál látszott egy kéthetes csúszás, amiről akkor azt gondolták, hogy a szedések időszakára eltűnik, de végül az egész szezonban megmaradt a kéthetes csúszás.

Elindult hódító útjára a fridzsiderdinnye
Terjednek a mag nélküli dinnyefajták is.

A dinnyeföldeken a szokásos fajtáknál a növény mára elvesztette a lombját, így a kis dinnyék nem nőnek tovább. A szekszárdi kereskedő nem emlékszik rá, hogy ilyen korán – jóval Lőrinc-nap előtt, ami szeptember 5-én van – lefutott volna a szezon.

A dinnye idei termőterülete országosan négyezer hektár körül alakult, ami körülbelül tíz százalékkal kisebb a tavalyinál. Azt nem lehet tudni, hogy az idei gyenge hozamok miatt jövőre további jelentős csökkenés várható-e.

Kiemelt kép: Pixabay 

Kocka alakú dinnyét termel a hódmezővásárhelyi gazda
Pap Róbertet pár éve foglalkoztatta a kockaformájú gyümölcs gondolata.
Olvasói sztorik