Mozaik

Reggelente több iskola elől kitiltották az autókat Bécsben

Tanítás előtt harminc perces behajtási tilalom lép érvénybe.

Két éve indult az a rendhagyó kezdeményezés, hogy egyes bécsi iskolák a tanítás kezdete előtt rövid időre lezárják utcájukat, így akadályozva meg a reggeli tumultust. A projekt hatalmas sikert aratott, idén pedig már összesen hat iskola vesz részt az akcióban.

A tizenkettedik kerületben található Rothenburgstraße csatlakozásával immár hat olyan iskola van Bécsben, ahol a tanulók reggelente kígyózó autósorok nélkül kezdhetik meg a napjukat. Itt is bevezették ugyanis azt a rendszert, amit már 2018-ban elkezdtek tesztelni az osztrák fővárosban, a sikerre való tekintettel pedig meghonosították azt.

Fotó: © MobilitätsagenturWien/ChristianFürthner

Eszerint a résztvevő iskolák utcájában tanítás előtt (az egyik iskolánál délután is) harminc perces behajtási tilalom lép érvénybe. A szülők nem fuvarozhatják az iskolai kapujáig csemetéiket, így csökkentve a nem kívánt forgalmat és reggeli káoszt a környéken. Az iskola közelében táblák jelzik a tilalmi időt és az utcákat fizikailag is lezárják.

Azzal, hogy a gyermek biciklivel, rollerrel vagy gyalog érkezik, máris mozgott egy kicsit reggel, fittebben és aktívabban ül be az órára, javul a koncentrációs képessége és az egészsége. A kezdeményezés egy biztonságosabb, jobb levegőjű, nyugodtabb utcát teremt az iskolaépületek előtt, aminek a szülők, gyerekek és tanárok egyaránt örülnek.

Robotméhvel tanulnak programozni a bécsi kisiskolások
Segítségével játékosan tehetik meg a kicsik az első lépéseiket a digitális világban.

A Rothenburgstraße már a második résztvevő iskola a városrészben, mindenhol máshol – a második, a kilencedik, a tizenegyedik és a tizennegyedik kerületben –  egy-egy iskola vesz részt a programban. A későbbiekben további intézmények is csatlakozhatnak, ha ezt az igényt a kerület, az iskola vagy a szülők képviselője jelzi a városvezetés felé. A kérelmeket és a megvalósíthatóságot egyénileg bírálják el.

Az iskolák utcájának lezárása nem újkeletű dolog, Salzburgban, Hamburgban és Bozenben is sikerrel alkalmazzák. Utóbbiban ez már húsz éve bevett gyakorlat, azóta az iskolába vezető úton megsérült gyerekek száma több mint a felére csökkent.

Kiemelt kép: © MobilitätsagenturWien/ChristianFürthner

Kitiltották a kukákat egy ausztrál iskolából
A hallgatóknak minden olyan hulladékot haza kell vinniük, amely nem újrahasznosítható és nem komposztálható.
A film célja, hogy visszadja a Camino-élményt: a sok gyaloglást, a természet hangjait, a csendet, a találkozásokat, a nehézségeket, és további hazai tájak felfedezésére, zarándoklatra inspiráljon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.