Mozaik

Titkolják, hol él a világ legritkább növénye

2019. december 15-én egy tűzoltási művelet katasztrofálisan sikerült az ausztráliai Kék-hegységben. A két hónappal korábban egy villámcsapás következtében keletkezett erdőtűz elszabadult a rendkívül erős szél miatt, és megfékezhetetlenül kezdett el tombolni a környező termőföldeken és almaültetvényeken.

A BBC riportja szerint még nagyobb problémát jelentett, hogy itt található Ausztrália egyik nemzeti kincse, a Kék-hegység botanikus kertje, ami 28 hektáron közel hatezer állat- és növényfajnak adott otthont.

A tűzoltók minden erőfeszítése ellenére a botanikus kert egynegyede porrá égett, de sikerült megmenteni néhány példányt a világ legidősebb és egyben legveszélyeztetettebb növényéből, a sárkányfenyőből.

A sárkényfenyő felfedezése a területen az egyik legkomolyabb volt mind közül botanikai értelemben az elmúlt egy évszázadban. 1994-ben természetőrök sétálgattak a nemzeti parkban, amikor egy mély szurdokba ereszkedve olyan tűlevelű fákra bukkantak, melyeket nemhogy ők, de még tudósok sem láttak korábban.

David Noble, a sárkányfenyő egyik felfedezője – Fotó: Getty Images

A magas, csokoládébarna színű kéreggel és összetett törzsekkel rendelkező sárkányfenyő a világ egyik legritkább fája, és körülbelül 200 millió éve, a jura és kréta korszakban is élt már, még mielőtt Ausztrália elszakadt volna a Gondwana őskontinenstől.

Bár a faj 40 millió évvel ezelőtt még meglehetősen elterjedt volt Ausztrália keleti vidékén, a mély kanyonban talált példányok élő kövületek, és az sem kizárt, hogy még a dinoszauruszok is falatoztak a leveleikből.

A felfedezést szakértők egyenértékűnek tartották azzal, mintha egy kis élő dinót találtak volna a bolygón, azóta pedig a világ több botanikus kertjében is elkezdték szaporítani azt.

A sárkányfenyő vadon élő populációja viszont még mindig rendkívül veszélyeztetett. Kevesebb mint száz darab van belőlük egy nagyjából egy kilométeres kanyonban valahol a park területén. Hogy pontosan hol, nem tudni, mert szigorú titokként őrzik az élőhelyét és bizalmas információnak számít. Nem véletlen, hogy a tűzvész idején prioritást élvezett a megmentésük.

Fotó: Getty Images

Három héttel azután, hogy októberben tűz keletkezett a régióban, a szakemberek azonnali összefogást sürgettek és vészhelyzeti tervet alakítottak ki. Mivel a sárkányfenyő a vizes élőhelyeket szereti, de szárazságtól szenvedtek, azonnal öntözőrendszert telepítettek a kanyonba speciálisan kiképzett tűzoltók segítségével, akik helikopterekről ereszkedtek le a titkos helyre.

A tűz január végén ért el a sárkányfenyők élőhelyéhez, és bár néhányat elértek a lángok, a telepített öntözőberendezés megakadályozta, hogy a tűz visszafordíthatatlan károkat okozzon.

A riport szerint a sárkányfenyő a veszélyeztetett fajok jelképe, a növényvilág koalája, és sokkal magasabb státusszal rendelkezik, mint más kihalóban lévő fajok, hiszen ez tényleg olyasvalami, amivel még a dinoszauruszok is találkozhattak. Éppen ezért volt példátlan az értük indított mentőakció.

Egy-két évtizeden belül eltűnik a fenyő, aztán a bükk Magyarországról
Lucból pedig csak mutatóban marad néhány példány.

Kiemelt kép: Getty Images

Olvasói sztorik