Életmód

Izland azt ajánlja, emberek helyett most ölelgessünk fákat

A koronavírus-járvány megfékezésének egyik leghatékonyabb módja a távolságtartás, ami magában foglalja azt is, hogy ritkábban találkozhatunk családtagjainkkal, és ha látjuk is őket, kerülendő a közeli kontaktus velük. Ez egyfajta érzelmi teher, amin sokan nehezen tudnak felülkerekedni.

Aggodalomra ugyanakkor semmi ok, az Izlandi Erdészeti Egyesületnek ugyanis van rá egy tökéletes megoldása: öleljünk meg egy fát, írja a Treehugger.

Amikor átölelsz egy fát, először a lábujjaidat, majd a lábadat, a mellkasodat és végül a fejedet járja át a jóérzés. Ez egy csodálatos relaxációs élmény, aminek segítségével készen állhatunk az új kihívásokra

– mondta Þór Þorfinnsson erdész a Ríkisútvarpið országos közszolgálati csatornának nyilatkozva.

Az ötlet egyébként szokatlannak hangozhat, de tudományos magyarázat is van a hatékonyságára. Japánban például egyre nagyobb népszerűségnek örvend az erdőfürdőzés, ami bizonyítottan pozitív hatásokkal bír a testre és lélekre egyaránt.

Fotó: Getty Images

Izlandon ráadásul nem a levegőbe beszélnek, az egyik nemzeti parkban már ki is jelöltek egy ösvényt, ahol a látogatók egymástól másfél méteres távolságot tartva ölelgethetik a fákat. De persze bárhol meg lehet ezt tenni.

Þorfinnsson azt javasolja, nem feltétlenül kell megölelni rögtön az első fát, amit meglátunk. Érdemes beljebb sétálni az erdőkben, és ezt követően választani. A fának nem kell nagynak és erősnek lennie, bármilyen méretű lehet.

Öt perc faölelés nagyon jó, de akár naponta többször is megismételhetjük, ártani nem fog. A hatását biztosan érezni fogjuk, akár már néhány alkalom után is

– magyarázta az erdész.

Hozzátette, érdemes becsukni a szemeinket a faölelés közben. Ilyenkor lehet igazán érezni, hogy áramlik az energia a testünkbe.

Aki tehát megteheti, a közeljövőben öleljen át egy fát, amíg a hozzátartozóival nem teheti azt meg ezekben a vészterhes időkben.

Ahogy eltűntek az emberek, állatok foglalták el a világ városait
A koronavírus miatt korlátozásokból az állatok profitálnak a legtöbbet.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik