Virágzó vidékünk

4 ezer forintért kínálják a fűtött fóliákban érett földieper kilóját

Jó egy hónap múlva megjelenhet a piacokon a szabadföldön termesztett gyümölcs is.

Beérett az első tavaszi gyümölcs, a hazai fűtött fóliasátrakban termelt földieper, írta a Teol. A fóliás gyümölcs a szabadföldivel ellentétben jelentősebb anyagi ráfordítást követel a termelőktől, így az ára is drágább a szabadföldinél.

2019-ben az első hazai fűtött fóliás földieper ára kilónként 6500 forint volt. Idén olcsóbb, most 4 ezerért kínálják, de nem tolonganak érte a vevők, még húsz-harminc dekáért sem.

Nem csak az árat drágállják a vevők, hanem a koronavírus-járvány miatt kevesen mozdulnak ki az otthonaikból

– nyilatkozta a portálnak egy piaci árus.

Félő, hogy hasonló lesz a helyzet a jóval olcsóbb többi gyümölccsel, de nem szeretnék elveszíteni a piacukat és a vevőiket, így ameddig lehet, kitartanak a termelők.

Fotó: Pixabay

Várhatóan április végén jelenik meg a piacon a nem fűtött, hanem fátyolfólia alatt nevelt földieper. A termés jónak tűnik, de ez esetben is az a nagy kérdés, hogy a járvány meddig tart, és az emberek mennyire mozdulnak ki a lakásaikból gyümölcsöt venni.

Május 15-e körül várható a szabadföldi eper megjelenése a piacokon. A területet a fagy nem bántotta, az eper jól bírja a hideget, így átlagos termésmennyiségre számítanak

– mondta Bényi András, a faddi Venyige Szövetkezet tagja.

A faddiak reménykednek abban, hogy a spanyol és az olasz eper az idén nem árasztja el a magyar üzleteket, mert a román, a lengyel és a magyar vendégmunkások többsége – akik szedték a gyümölcsöt – hazatért a járvány miatt. Amennyiben nem érkezik az elmúlt években megszokott nagyságrendű import, a hazai szabadföldi epernek is nagyobb kereslete lehet.

Csak érdekességként: az importból származó földieper kilóját a húsvéti ünnepek előtti akciókban a nagy áruházláncok 800-1000 forint közötti áron kínálták.

Kiemelt kép: Pixabay

Gyümölcscukorból sem mindegy, mennyit fogyasztunk
Bár a gyümölcscukrot a cukorbetegek is fogyaszthatják, nem árt tudni, melyik gyümölcs mennyit tartalmaz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik