Kertünk-Portánk

Betett az időjárás a magyar szamócának, ízetlen és drága a gyümölcs

Bár kifejezetten jól indult április közepén a fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert szamóca szezonja, a hűvös, csapadékos időjárásban lelassult a gyümölcs érése, és az árak is magasabbak az ilyenkor szokásosnál, írta keddi számában a Világgazdaság.

Pedig az idei szezon jól indult, hisz az aszályos ősz és tavasz egyetlen mezőgazdasági kultúrának sem kedvez, kivéve a földiepret, amelyet azért érintett kevésbé negatívan a száraz időjárás, mert száz százalékban öntözött gyümölcskultúráról van szó. A tavaszi fagyok sem károsították számottevően a termést.

Fotó: pixabay.com

Igaz, április közepén 10–30 százalék közötti virágkár keletkezett az ország északkeleti régiójában az éjszakai fagyok miatt, de országos viszonylatban ez nem okozott terméskiesést.

A szamócaszezon csupán hat-nyolc hetes, amit egy egyhetes időjárási szélsőség is alapvetően meg tud változtatni, jelen esetben pedig már hetek óta tart a hűvös, esős idő

– nyilatkozta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Ezek az időjárási körülmények vontatottá tették az érzékeny gyümölcs érését, a nedves környezetben gombás betegségek is megtámadták a növényt, ami jelentős terméskiesést okozott a termelőknek.

A szűkebb kínálat miatt az árak maradnak magasan. Ráadásul a napfény hiánya, a fokozott esőzés a gyümölcs zamatát is befolyásolja, negatív irányba.

Az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani az időjárásban. Ez most éppen az ellenkezője annak, ami tavaly történt, amikor májusban a nagy meleg lerövidítette a normál esetben folyamatos, elnyújtott érést, és egyszerre jelent meg nagy mennyiségű áru a piacon, a túlkínálat pedig levitte az árakat. Erre az idén sajnos nem számíthatunk.

Kiemelt kép: Pixabay

Idén is kinyitnak a szedd magad eperföldek - itt az országos lista
Kérdés, hogy a hideg, csapadékos idő miatt milyen lesz a termés?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik