Mozaik

Viking építészeti csoda a gyeptetős izlandi templom

Viking építészeti csoda a gyeptetős izlandi templom

Izland számtalan csodája közül egy ez a csöppnyi templom is.

Ha Izlandon járunk, csak kapkodjuk a fejünket, mert folyamatosan szembe jönnek velünk a természeti csodák, vagy épp a természetbe harmonikusan beleolvadó emberi építmények. Különös hangulata van a fűvel benőtt házaknak. Amikor megpillantunk egyet, rácsodálkozunk az emberi kéz alkotásának és a természetnek ilyetén harmonikus együttesére, ami mindig elvarázsolja az embert.

Skandinávia egyes országaiban találkozhatunk még ilyen csodákkal, Izland mellett a Feröer-szigeteken, Norvégiában és Skócia egyes területein is előfordulnak fűvel benőtt háztetők.

Különösen gyönyörűen simul a környezetbe Hof templomkája. A kis izlandi falu az ország délkeleti részén fekszik, 20 kilométerre a Skaftafell Nemzeti Parktól. A kis házikó műemlékvédelem alatt áll, de rendszeresen tartanak benne istentiszteleteket.

Fotó: Flickr/Grégoire Sieuw

A 130 éves izlandi templomot még a hagyományos stílusban építették: gyep fedi a tetejét,  igen jó a szigetelése, ráadásul egyedülálló hangulatot is áraszt.

Még a viking ősöktől ered ez a szép szokás, akik fűvel, virágokkal, sőt fákkal is benépesítették házaik tetejét. Ez a tetőfedési módszer nemcsak a környezettel való harmonikus együttélést hirdette, hanem kitűnően szigetelte a hőt is, valamint segített összetartani a tetőszerkezetet, és emellett még tartós is volt.

Őszi vörösben

Fotó: Flickr/Paul Hoi

A vaskorban fejlődött ki Észak-Európában ez a szokás, hogy védjék magukat és állataikat a hideg ellen. Kezdetben egy favázat építettek, amelyet betakartak gyeppel. A 18. század vége felé az épületek két végét már fából készítették el, és a tetőt és az oldalát fedték be gyeppel.

Fotó: Flickr/Johan Wieland

Az 1884-ben épített Hofskirkja az utolsó templom volt, amelyet ebben a stílusban építettek. Egyike annak a hat még álló izlandi templomnak, amelyeket történelmi emlékhelyként őriztek meg.

Fotó: Flickr/Nicolas Raymond

Gyönyörű az évszakok váltakozása a kis templommal a háttérben

Fotó: Flickr/Andrés Niéto Porras
Fotó: Flickr/Zsolt Takács
Fotó: Flickr/L. Andrews

A 20. században már egyre egyre kevesebb gyeptetős ház épült Izlandon. Manapság csak néhányan művelik ezt a mesterséget, többnyire olyanok, akiknek a felmenői is így építkeztek.

Ha ellátogatunk Izlandra, ezt a kis csodát semmiképpen ne hagyjuk ki, bármelyik évszakban meseszép látvány!

Kiemelt kép: Flickr/Henk Verheyen

Elfek és trollok birodalma a tűz és a jég országa
Izlandon a vízesések mögött és a sziklák alatt csodalények rejtőznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik