Mozaik

Hat kisdiák tanul a 12 négyzetméteres tanyasi iskolában

A tanítónéni naponta 14 kilométert gyalogol, hogy eljusson a munkahelyére.

A mesebeli szépségű Máramarosban a hegyek ölelésében bújik a nehezen megközelíthető, Cornăţea nevű település. Az alig 200 lakosú tanyán működik Románia legkisebb iskolája, melynek a belterülete alig 12 négyzetméter, írta a Foter.ro.

A faházban jelenleg hat diák tanul, ők mind I-IV. osztályosok. Volt olyan tanév is, amikor 17 diák tanulta a betűvetést, de váltásban, mert egyszerre nem fértek volna el a pici tanteremben.

A mostani tanítónéni naponta 14 kilométert gyalogol, hogy eljusson a munkahelyére. A hegyvidéki tanyára ugyanis egy olyan földút vezet, melyen kizárólag lovas szekérrel vagy terepjáróval lehet közlekedni, de legtöbben gyalogol teszik meg ezt a távot.

Erdei óvodát nyit négy anyuka Tófalván
Az alapvető cél az, hogy a gyerekek mindennap a szabadban legyenek, függetlenül attól, hogy esik vagy mínusz tíz fok van.

Hatvan éve, mióta a kis házikóban iskola működik, nem vezették be az elektromos áramot, néhány éve azonban egy civil szervezet napelemes rendszert ajándékozott az intézménynek.

A Cornăţea-i iskolában a világjárvány sem állította fejre a programot. Egyébként nincs térerő, nincs internet, úgyhogy a táblagépekkel – ha lennének – nem is tudnának mit kezdeni

– fogalmazott a portál.

A legközelebbi iskola Ruszpolyána községben található, az jó 10 kilométerre van a tanyától.

Kiemelt kép: Facebook/Free Miorita

Álomházakat épít rönkfából egy erdélyi mester
1100 méter fölött vágott fenyőket használ. Számára egy tökéletes rönkház kifaragása nem építkezés, hanem műalkotás.
Olvasói sztorik