Mozaik

Szirmott bontott a hangyák kedvenc vadvirága

A növény őszi vetések idején virágzik, főként akkor, ha ősz elején csapadékot kap.

Az október eleji esők hatására megjelentek az első vetővirágok a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén – közölte a nemzeti park.

Kincsként óvják az Alföldön az ország egyik legritkább vadvirágát
Mintegy 350 tő a teljes állománya a Körös-Maros Nemzeti Park területén.

A vetővirág elsősorban a Dunántúli-középhegység hegyoldalain és az alföldi löszpusztákon honos. A Kígyósi-puszta egy kis löszpusztagyep foltján is megtalálható a növény, ahol több ezer töves állomány él.

A növény őszi vetések idején virágzik, főként akkor, ha ősz elején csapadékot kap. Ellenkező esetben a virágai anélkül, hogy a felszínre jönnének, a talajban önmaguktól is megtermékenyülnek.

Hangyák segítenek a szaporításban

A növény életciklusára jellemző, hogy a szeptember-októberi időszak a virágzásé, de levelet tavasszal hajt, és ekkor történik a mag beérése is. A hóvirágéhoz hasonló hosszú, keskeny levelek között bújik elő a kis toktermés, melyben a növény magjai találhatók. A tavaszi első melegben az ébredező hangyák segítenek abban, hogy a vetővirág terjedni tudjon.

A tokokon belül lévő magokon ugyanis mézszerű bevonat van, mely a hangyákat arra készteti, hogy a magokat begyűjtsék, s társaik és saját maguk további élelmezésére a bolyokba, a föld alá hurcolják. Amikor ez a mézszerű élelem elfogy, s a magra a hangyáknak már nincs szükségük, akkor megkezdődhet a csírázás, majd az új növény növekedése.

A vetővirág védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Kiemelt kép: Molnár V. Attila kutatói blogja

2020-ban a nemes májvirág az év vadvirága
Toronymagasan a legtöbb szavazatot kapta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik