Virágzó vidékünk

Előbújt az északi országrész féltve óvott vadvirága

Magyarországon csak a Zempléni-hegységben, a Tornai-karszton, a Tarna vidékén és a Salgó környékén nyílik.

A tavasz visszavonhatatlan jele, hogy egymás után bontanak szirmot országszerte a vadvirágok. Legutóbb a Mecsek féltve őrzött kincsét, a bánáti bazsarózsát csodálhattuk meg, de megmutatta magát a ritkaságnak számító volgamenti hérics és a hármaslevelű fogasír is.

Fotó: MTI/Komka Péter

Nem várt sokáig a virágzással a hármaslevelű fogasír rokona, az ikrás fogasír sem, mely elsősorban gyengén meszes, tápanyagban gazdag talajú, nyirkos vagy üde bükkösökben fordul elő, de a gyertyános–tölgyesekben, szurdokerdőkben is megjelenik. Magyarországon csak a Zempléni-hegységben, a Tornai-karszton, a Tarna vidékén és a Salgó környékén nyílik. Védett faj, eszmei értéke tízezer forint.

Az ikrás fogasír 20-25 centiméter magas, évelő növény. A szár alsó része levéltelen, a felső harmadban fejlődnek a hármasan osztott, lándzsa alakú, fűrészes szélű levelek, írja a Wikipédia.

Az MTI munkatársa a Salgótarján környéki dimbes-dombos erdőkben sétált és összetalálkozott a növényritkasággal, melynek látványával megörvendeztette a természetbarátokat.

Kiemelt képünkön virágzó ikrás fogasír látható Salgótarján közelében 2020. április 5-én. – Fotó: MTI/Komka Péter

Íme a világ legszebb virágoskertjei és vadvirágmezői
A természet ontja magából a csodákat, tavasszal és nyáron különösen bőkezű velünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik