Mozaik

Már a zacskókat is megehetik a narai szarvasok

Szarvasbarát zacskókkal óvják az állatokat a műanyagszeméttől Japánban.

A Vakakusza-hegy lábánál elterülő Nara Parkban több mint 1200 szikaszarvas bóklászik szabadon. Az állatokat élő nemzeti természeti kincsként tartják számon.

A közparkba érkező diák- és turistacsoportok meg is etethetik az állatokat a helyben vásárolható szarvaskeksszel (sika-szembei). Ezt a cukormentes csemegét műanyag csomagolás nélkül árulják, azonban sok látogató másfajta ennivalóval is megkínálja a szarvasokat, a csomagolásokat pedig eldobálják a parkban

– írja a BBC hírportálja.

A szarvasok kiszagolják a zacskókat, azt hiszik, hogy ennivaló és megeszik.

Tavaly az egyik állat gyomrában több mint 4 kilogramm szemetet találtak.

Műanyagoktól pusztulnak a világhírű narai szarvasok
Március óta összesen 14 szarvas pusztult el.

Miután néhány narai lakos tudomást szerzett arról, hogy a szarvasok elpusztulnak a tévedésből lenyelt szeméttől, előrukkoltak a szarvasbarát zacskó ötletével. A papíripari vállalkozást vezető Nakamura Takasi szerint olyan papírzacskót készítettek, amely újrahasznosított tejesdobozból, valamint a szarvasok csemegéjében is megtalálható rizskorpából készült.

Nakamura szerint eddig nagyjából 3500 papírzacskót adtak el Narában, egyebek között a város turisztikai hivatalának, egy helyi banknak és egy gyógyszertárnak.

Az Aszahi Sinbun című japán lap internetes oldala szerint a 100 jenbe (290 forintba) kerülő zacskókat a japán élelmiszerkutatási laboratórium is tesztelte és fogyasztásra alkalmasnak ítélte. (MTI)

Kiemelt kép: Getty Images

Vadak kószálnak a világ városainak kiürült utcáin
Ahogy a Jurassic Parkban mondják, az élet utat tör magának.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik