Mozaik

Könyv készül szülővárosában az ország mesemondójáról

Általános iskolás gyerekeket is bevonnak az alkotómunkába.

Gyerekeket és felnőtteket is bevonnának annak a könyvnek az elkészítésébe, amelyet a 2020-ban elhunyt Csukás Istvánról, az ország mesemondójáról, a város szülöttéről szeretne elkészíteni a Kisújszállási Önkormányzat, írta a Szoljon.

40 éve lett a gyerekek kedvence Picur és Pom Pom
A sorozat első évadjában 14 epizód készült.

Egy sikeres városi pályázatnak köszönhetően a “Karcagi kistérség közösségi fejlesztése” elnevezésű projekt keretében most 7–8. osztályos általános és középiskolás fiatalokat is várnak a közös munkába. Olyan fiatalok jelentkezését várják, akik szeretnek alkotni, ötletgazdagok, nyitottak a világra. Akik szeretik a művészeteket és annak területeit: az olvasást és az írást, a zenét, a táncot és az éneklést, a képzőművészeteket: a festést, rajzolást.

A készítők szándéka szerint a könyv jövő év tavaszán jelenik meg. A diákok írásos jelentkezését november 10-ig várják a városházán.

Csukás István élete

1936-ban Kisújszálláson született, egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként, és itt járta ki az elemi iskolát is. A háború után – egy zenetanár biztatására, bár édesapja ellenzése ellenére, de édesanyja közbenjárására – jelentkezett az akkor alakult békéstarhosi zeneiskolába, ahol hegedűművésznek készült. Itt érettségizett.

 

Bár jól érezte magát a zeneiskolában, később mégis fellázadt a zene ellen, hiszen noha felvételi nélkül felvették volna a Zeneakadémiára, mégis a jogi egyetemre jelentkezett, majd egy idő után átment a bölcsészkarra, de – 1956 után – bölcsésztanulmányait sem fejezte be.

 

Életében a döntő fordulatot az hozta, amikor a Magyar Rádió egy diákköltők részére meghirdetett pályázatára az egyik barátja beküldte néhány versét, és azokkal első díjat nyert. Az 1960-as évek közepén állt rá, hogy gyerekeknek írjon, amihez szinte előjelnek érezte azt, hogy egy napon született Hans Christian Andersennel. 1978-tól 1985-ig volt a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd szabadfoglalkozású íróként alkotott.

 

Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg élete során, mint például Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány. Számtalan kitüntetés és díj tulajdonosa. Csukás István 2020. február 24-én Budapesten hunyt el. (Forrás: Wikipédia)

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Bélyegblokkot kapott és visszatér a képernyőre Süsü, a sárkány
Felkérték Csukás Istvánt, írja meg a zenés bábjáték következő epizódjait.
Olvasói sztorik