Mozaik

A láda mandarin, amiért hárommillió forintot fizettek

Hány darab mandarint tudsz megvásárolni egymillió jenből, átszámítva körülbelül hárommillió forintból? Egy japán gyümölcskedvelő a héten egy aukción adta meg a kérdésre a választ: százat.

A CNN cikke szerint Tokió egyik központi piacán a napokban 20 kilogramm japán mandarint árvereztek el, ami száz darabnak felelt meg.

A satsuma mandarinfaj (ami inkább egy hibrid gyümölcs, de erről majd később), rendkívül népszerű Japánban, és a déli Shikoku szigetén termesztik.

A szinte teljesen mag nélküli citrusféle ízvilága nagyon édes, rendkívül könnyen bontható a héja, állaga pedig amolyan szájban olvadós.

A termesztők közül az egyik legnépszerűbb a Hinomaru. A vállalat csak egy bizonyos partszakaszon termeszt, ami nem véletlen. Úgy vélik, a satsuma mandarinjuk három Napot kap: egy az égitest, egy a tengerről visszaverődő fény, egy pedig a kőfalakról visszaverődő fény.

Fotó: Getty Images

A területen alig száz gazda termeszti ezt a fajtát, az idei termés pedig meglehetősen jó lett.

Mivel ez volt az év első aukciója és magas áron kelt el a láda mandarin, ami a jó minőségre utal, várhatóan a kereskedelmi forgalomban is drágábban lesz majd kapható.

Nem ritka egyébként, hogy valaki képes milliókat fizetni néhány kilogramm gyümölcsért: tavaly ugyanúgy hárommillió forintért kelt el az első szedés.

A gyümölcsöket egyébként is teljesen másként kezelik az ázsiai és kifejezetten a japán kultúrában. Ott a felvásárlásnak és a fogyasztásnak is tradíciója van. Nemcsak az egészséges életmód részét képezi, ami még fontosabb, hogy luxustermékként tekintenek rájuk és fontos szerepet töltenek be Japán elég kiterjedt ajándékozási szokásaiban.

A mandarin a legkedveltebb gyümölcs Japánban, 2016-ban és 2017-ben is ebből adtak el a legtöbbet.

Visszatérve, a satsuma valójában egy mandarin-pomelo hibrid, genomjának 22 százalékát ugyanis a pomelo adja, ami a mandarinok esetében rendkívül magas aránynak számít.

Létezik egy gyümölcs, aminek csokipuding íze van
A gyümölcs, ami tökéletes desszert is egyben.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik