Mozaik

Már hatezer vadlúd éjszakázik a Tatai Öreg-tónál

Elmarad a Tatai Vadlúd Sokadalom. A járványhelyzetben csak online nyílik lehetőség a madarak látványos gyülekezőjének megtekintésére, a szervezett programok elmaradnak.

Az idei év mindenki számára máshogyan alakult, mint ahogy azt megszokhattunk. A Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői ezúttal is mindent megtettek, hogy a természetszerető emberek szervezett keretek között találkozhassanak a vadludakkal, ám a járványügyi helyzetre való tekintettel a 20. Tatai Vadlúd Sokadalom helyszíni programjait és vezetett túráit a Magyar Kormány 2020. november 11-én kihirdetett rendelete alapján törölték.

Nemzetközi kitüntetést kapott Tata a vadludak védelméért
Ramsari Város címet kapott a település.

A szervezők a helyzethez alkalmazkodva ONLINE programokkal, tartalmakkal, rövidfilmekkel, webkamerával és élő közvetítéssel készülnek a vadludak gyönyörű őszi mozgásának bemutatására. programjaik weboldalukon tekinthetők meg, ahol november 15-én kezdődik meg az élő online-közvetítés.

Az elmúlt napokban látványos jövés-menés kezdődött az Öreg-tónál- “Kezdésnek” 1600 ludat számoltak meg kedvelt pihenőhelyükön, miközben a a régióban, a Tatai Tavak Ramsari Területen 8000 körül mozgott a madarak száma.

A ludak döntő többsége nagy lilik, illetve nyári lúd, de megjelentek már ritkább fajok is. Ezek között 8 kis lilik, 7 vörösnyakú lúd, 11 tundralúd, 1 apácalúd és 1 örvös lúd mutatta meg magát a megfigyelőknek.

A Tata Vadlúd Sokadalom weboldalán folyamatosan frissítik az ott éjszakázó madarak számát. Az adatok szerint jelenleg 6 ezer vadlúd tér pihenőre naponta az Öreg-tavon.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik