Mozaik

200 kilósra is meghízhat a világ legnagyobb édesvízi hala

RICARDO OLIVEIRA / AFP
RICARDO OLIVEIRA / AFP

Az Amazonas folyóban őshonos arapaima a világ legnagyobb édesvízi hala: három méter hosszúra is megnőhet, testtömege pedig elérheti a 200 kilogrammot is, írja a CNN.

Körülbelül negyedóránként kidugja a fejét a vízből, hogy levegőt vegyen, de egy napig is kibírja élve a vízen kívül. Főként halakkal táplálkozik, de megeszi a madarakat, apróbb emlősöket és gyíkokat is. Zsákmányainak esélye sincs a fogazatos nyelve ellen.

BERNARDO OLIVEIRA / Mamiraua Institute of Sustainable Development / AFP

Az evolúciós csodaként emlegetett fajnak ráadásul van egy hatalmas előnye: a kutatók által golyóálló mellényhez hasonlított pikkelyei megvédik őt a piranhák támadásától. Egyedülálló felépítésük még az amerikai légierő figyelmét is felkeltették egykoron.

Az arapaima az állatvilág terminátora, de végzetes hibája az, hogy finom. A helyiek által pirarucunak nevezett fajt az Amazonas tőkehalának is becézik fehér húsa miatt. A hal fontos táplálékforrása a helyi közösségeknek, de Brazília néhány nagyvárosában is előszeretettel fogyasztják éttermekben.

Az 1990-es években állományuk a halászat miatt drasztikusan csökkent, és bár betiltották a kifogásukat, az illegális kereskedelem folytatódott, emiatt az Amazonas egy részéről teljesen eltűntek. De a környezetvédők két évtizede tartó kemény munkájának köszönhetően ma már újra népes a populációjuk.

CARL DE SOUZA / AFP

Ráadásul az arapaima a tányérokról sem tűnt el. A fajfenntartásban esetükben kulcsfontosságú szerepet tölt be a fogyasztásuk is.

A halászatnak viszont továbbra is szigorú szabályai vannak: a helyiek egész évben őrzik a partokat, és illegális portyázókat nem engednek be a területre. Kizárólag augusztus és november között engedélyezett a halászatuk, és minden 1.55 méternél kisebb halat vissza kell engedni a vízbe.

Ahogy az arapaimák száma nőtt, úgy kezdtek el felfedezni új területeket. Becslések szerint ma 1358 tóban 330 ezer egyed élhet, és több mint 400 közösséget vontak be a védelmükbe.

Ez is érdekes
Egy romániai folyóban él a világ legritkább hala
Becslések szerint 10-15 példány maradt belőlük egy rövid szakaszon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik