Mozaik

Brocken-hegyi kísértet jelent meg Kékesen

Demecs Norbert / kekesonline.hu
Demecs Norbert / kekesonline.hu

Ritka légköroptikai fényjelenség, úgynevezett glória volt látható hazánk legmagasabb pontján, Kékestetőn, az Európa több medencéjét, így a Magyarországnak otthont adó Kárpát-medencét is beborító hidegpárna jelenség következtében, írja a kekesonline.hu.

Demecs Norbert / kekesonline.hu

Viszonylag ritka jelenségnek számít, s megpillantásának kulcsa nagyrészt a szerencsén múlik: jókor kell jó helyen lenni. Akkor látható, ha az észlelő árnyéka egy, a Nappal ellentétes irányban lévő felhőre, vagy ködrétegre vetül, ez lehet hegységekben vagy repülőgépen is. Az árnyék körül ilyenkor színes gyűrűk jelennek meg. Közülük a legbelső ív kékes, ezt zöld, sárga, majd vörös ívek veszik körül, hasonlóan a szivárvány esetében.

A glória közepén megjelenő sejtelmes árnyékot nevezi a népnyelv hegyi kísértetnek. Az árnyék azonban nem feltétlenül csak emberé lehet: egy nagyobb tárgy, épület, hegy árnyéka is megfigyelhető a jelenség középpontjában.

A brocken-hegyi kísértet a németországi Harz-hegységben lévő magaslatról kapta a nevét, állítólag ott figyelték meg legelőször. Nem csoda, mivel a hegy obszervatóriumában évente átlagban 300 ködös napot jegyeznek fel, a jelenséghez pedig szükség van ködre, vagy adott esetben, ha magasan vagyunk, egy felhőre, amire az árnyékunk rávetülhet.

Demecs Norbert / kekesonline.hu

A lap cikkében hozzáteszi, hogy a természetimádók és fotósok körében az egyik legkeresettebb témának számít a glória. Napjaink fejlődő technikájának köszönhetően már számos olyan téma válik elérhetővé sokak számára, amely évekkel, évtizedekkel ezelőtt még komoly értéknek, egyedülálló sikernek számított.

A jelenséget Demecs Norbert örökítette meg ezúttal, aki túráiról rendszeresen beszámol a Facebook-oldalán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik