Mozaik

Elhunyt a szegedi papucskészítés legendás mestere

Hont Angéla
Hont Angéla
1947-ben tett mestervizsgát, önálló műhelyét akkor kétszobás lakásának egyik helyiségében rendezte be.

December 5-én hajnalban, életének 95. évében otthonában elhunyt Ligeti Alajos szegedi cipészmester, egyike a szegedi papucsot gyártó legendás mestereknek, írta a Délmagyar.

Eredeti neve Jedlicska Alajos, ezen a néven szerezte segédoklevelét és mesterlevelét is. Nevét 1947-ben magyarosította Ligeti Alajosra. 

12 évesen lett papucsos ipari tanuló ifj. Gulyás Mihály szegedi papucsos­mesternél. 1947-ben tett mestervizsgát, önálló műhelyét akkor kétszobás lakásának egyik helyiségében rendezte be.

Később munkahelyei mellett fenntartotta otthoni kis műhelyét, hetente 20 pár papucsot készített és adott el önálló üzletet fenntartó szegedi papucsos mestereknek, köztük a később Népművészet Mestere díjjal kitüntetett Rátkai Sándornak is

– olvasható a Mentsük meg a szögedi papucsot! Facebook oldalon.

A Ligeti Alajos által készített bársony papucs és az apró szuvenír papucs. Fotó: Dr. Bárkányi Ildikó

Ő készített először kétlábas kaptafát, valamint az ő nevéhez fűződnek a hímzett fejű gyermekpapucsok és a saját fejlesztésű, „nyeles” kaptafán formált apró szuvenír papucsok is.

A mester hagyományos, varrott technológiával dolgozott.

1951-ben az akkor még dolgozó, 20-25 önálló papucsos mesterrel együtt alapító tagja lett a papucskészítő kisipari szövetkezetnek, ahol 15 évig dolgozott, sőt az alapítást követően vezetőségi tag is volt.

Ligeti Alajos papucskészítő mester a 95. születésnapján, 2020. június 14-én. Fotó: Hont Angéla

Az általa készített, megmaradt papucsokon jól látszik a magas mesterségbeli tudás, a sarkok varrása szabályos, finom munka, a papucsfej és a talp is szépen kerekített, amit csak a legjobbak tudnak így készíteni.

Ligeti Alajos az ezredforduló után lassan felhagyott a papucsossággal. Kaptafáit, szerszámainak egy részét a 2015-ig működött papucsos látványműhelyben dolgozó Sallai családnak adományozta.

Kapcsolódó
Megmentik a híres szegedi papucsot
Azt szeretnék, ha hungarikummá minősítenék a legendás lábbelit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik