Virágzó vidékünk

Megmentik a híres szegedi papucsot

Azt szeretnék, ha hungarikummá minősítenék a legendás lábbelit.

Korunkban a gyártási folyamatok automatizálása nem kedvez a régi mesterségek őrzőinek, és ez sajnos sok esetben a hagyományok eltűnésével fenyeget. Az Aperti blog számolt be arról, hogy Sallay Tibor papucskészítő mester és segítői nem hagyják a múltba veszni ezt a lábbelit.

Sallay Tibor
Sallay Tibor

A mester a szegedi papucs történetén keresztül megmutatta, hogy ragaszkodó elszántsággal a nehéz helyzetekből is van kiút. A papucskészítő mester ugyanis a családjából hozott szakmai tudással felvértezve tanulta meg a szegedi papucs készítésének rejtelmeit a mesterség utolsó ismerőjétől, Rátkai Sanyi bácsitól.

papucs5

Sallay Tibor rájött, hogy megmaradásuk – s egyben gyarapodásuk – záloga az új igényekhez való alkalmazkodás. Attalai Zita világhírű dizájner segítségével újratervezték a szegedi papucsot, hogy a hagyományokat ötvözve a mai kor igényeivel egy olyan új lábbelit készítsenek, mely a modern divat követői számára is vonzóvá teszi ezt a nemzeti értékünket. Noha maga a modernizálás hosszú folyamat, amelynek még csak az elején járnak, jelenleg már terveznek egy kollekciót a lábbeli népszerűsítésére.

papucs2

A mester és a dizájner együttműködéséből abban reménykedhetünk, hogy új fejezetet nyílik a szegedi papucs történetében.

A szegedi papucs megmaradását elősegíthetné annak hungarikummá való nyilvánítása. E kezdeményezésre nyitott a települési értékbizottság.

A videóból további érdekességeket is megtudhatsz:

Fotók: youtube.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik